Ga naar hoofdinhoud

Britten gaan kernfusiecentrale ontwikkelen met 3DExperience platform

Om een prototype van een kernfusiecentrale te ontwikkelen die elektriciteit aan het Britse elektriciteitsnet kan leveren, wordt gebruikt gemaakt van het 3DExperience platform van Dassault Systèmes. (foto: UKAEA)

Om een prototype van een kernfusiecentrale te ontwikkelen die elektriciteit aan het Britse elektriciteitsnet kan leveren, is binnen het UKAEA Spherical Tokamak for Energy Production (STEP)-programma besloten gebruik te gaan maken van het 3DExperience platform van Dassault Systèmes.

Eenmaal in gebruik, zal het 3DExperience platform het STEP-programma van UK Atomic Energy Authority (UKAEA) ondersteunen om in 2024 een prototype van de centrale op te leveren, te beginnen met een conceptontwerp van een bolvormige tokamak.

Single source of truth

Het 3DExperience platform biedt een gemeenschappelijke virtuele omgeving en één enkele bron van informatie gedurende alle fasen van de levenscyclus van de installatie. Hierdoor verbeteren de mogelijkheden om data te koppelen en te beheren binnen het engineeringproces aanzienlijk. Dit maakt op zijn beurt een sterk verbeterde samenwerking tussen alle betrokkenen mogelijk, wat leidt tot meer vertrouwen in de uiteindelijke oplevering van de centrale. Het geeft alle teams de technologische mogelijkheden voor het benutten van data, kennis en samenwerking om knelpunten, risico’s en vertragingen in het programma te verminderen.

STEP-programma

“Het STEP-programma werkt hard aan het ontwerpen en bouwen van een prototype van een kernfusiecentrale die aantoont dat elektriciteit op het nationale elektriciteitsnet kan worden aangesloten”, aldus Chris Waldon, Delivery Director, STEP. “Een van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, is het ontwikkelen en het beheren van enorme hoeveelheden technische ontwerpgegevens. We zijn daarom erg enthousiast over de samenwerking met Dassault Systèmes om een virtuele tweeling van het ontwerp te ontwikkelen, met behulp van het 3DExperience platform.”

Transformatie energiesector

Terwijl de wereld worstelt om aan de energiebehoeften van een groeiende bevolking te voldoen, hebben recente wetenschappelijke doorbraken in kernfusie een enorme impuls gegevens aan de inspanningen om oplossingen te creëren die de energieproductie en -consumptie kunnen transformeren. Tegelijkertijd kan kernfusie helpen om de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Kernfusie

Kernfusie biedt een enorm potentieel om toekomstige generaties veilige, duurzame en koolstofarme energie te leveren. Het is gebaseerd op dezelfde processen die plaatsvinden in de zon en de sterren. UKAEA is gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling van kernfusie. STEP zal bovendien niet alleen het prototype van een kernfusie-installatie opleveren. Het wil ook een weg banen naar commercieel gebruik van kernfusie en de basis vormen voor een bloeiende kernfusie-industrie in het Verenigd Koninkrijk.

Vergroot inzicht in gegevens en processen

“Onze technologie is cruciaal voor kapitaalintensieve innovaties, zoals het STEP-programma van UKAEA, die de transformatie van de energiesector mogelijk maken”, stelt Corinne Bulota, Vice President, Infrastructure, Energy & Materials Industry, Dassault Systèmes. “Klanten gebruiken ons 3DExperience platform om in-efficienties te verhelpen die worden veroorzaakt doordat gegevens binnen organisaties voorheen soms nauwelijks vindbaar waren, zicht op projecten vaak moeilijk was en stakeholders van innovatieve projecten door de hele organisatie verspreid waren. Zij melden productiviteitsstijgingen van wel 15% dankzij het gebruik van onze ‘Capital Facilities Information Excellence’ industriespecifieke oplossing.”

Ook interessant: Meer cloud, AI, duurzaamheid en samenwerking op 3DExperience World 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven