Ga naar hoofdinhoud

Brilliant Planet schaalt koolstof-opname door algen op met universele automatisering

Brilliant Planet gebruikt algen als een betaalbare methode voor het permanent en kwantificeerbaar opnemen van koolstof op gigatonschaal (foto: Brilliant Planet)

Schneider Electric gaat een partnerschap aan met Platinum Electrical Engineering voor de implementatie van de EcoStruxure Automation Expert-oplossing voor Brilliant Planet, een pionier op het gebied van goedkope koolstofopname op basis van algen.

Brilliant Planet gebruikt algen als een betaalbare methode voor het permanent en kwantificeerbaar opnemen van koolstof op gigatonschaal. Het bedrijf kweekt enorme hoeveelheden microalgen in vijversystemen in de open lucht op kustgrond. Deze kunnen tot 30 keer meer koolstof uit de atmosfeer opnemen dan dezelfde oppervlakte aan bossen. Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN zijn technologieën voor het opnemen van koolstof een cruciaal onderdeel van de inspanningen om klimaatverandering aan te pakken.

Succesvol en schaalbaar platform

Na acht jaar onderzoek en ontwikkeling, waaronder vier jaar testen op de drie hectare grote faciliteit in Marokko, ontwikkelt Brilliant Planet nu een schaalbaar platform dat wereldwijd zal worden ingezet.
“Om met de vereiste snelheid op te kunnen schalen, moeten we onze toepassing kunnen modulariseren”, zegt Adam Taylor, CEO van Brilliant Planet. “Met de oplossing van Schneider Electric en Platinum Electrical Engineering kunnen we kopiëren, plakken en schalen op elke locatie. Dit betekent dat we onze middelen efficiënter kunnen gebruiken, terwijl we de controle drastisch kunnen verbeteren. We hopen dat dit systeem de basis vormt voor verdere uitbreiding in de komende jaren.”

Flexibel en efficiënt besturingssysteem

Het koolstof-opnameproces vereist een zeer flexibel en efficiënt besturingssysteem dat gemakkelijk naar behoefte kan worden opgeschaald. Brilliant Planet koos Platinum Electrical Engineering, een Schneider Electric Alliance Certified Partner, om EcoStruxure Automation Expert in te zetten, ’s werelds eerste softwaregerichte universele automatiseringssysteem, naast AVEVA System Platform en AVEVA Insight om volledige zichtbaarheid en controle van de activiteiten te bieden.

Universele automatisering

Traditionele industriële automatiseringssystemen zijn gesloten, bedrijfseigen en hardware-gedreven. Hierdoor kan het moeilijk en duur zijn voor organisaties die nieuwe technologieën van verschillende bedrijven willen integreren om de efficiëntie te optimaliseren. EcoStruxure Automation Expert is een universele automatiseringsoplossing, gebaseerd op de IEC 61499 standaard voor interoperabiliteit. Dit zorgt ervoor dat deze eenvoudig kan worden geïntegreerd met nieuwe of bestaande apparatuur van derden, en met gemak worden geschaald over de nieuwe locaties van Brilliant Planet wereldwijd.

Systeemintegrator

Als eerste gecertificeerde EcoStruxure Automation Expert Global Alliance Partner werd Platinum Electrical Engineering door Brilliant Planet gekozen als systeemintegrator vanwege hun diepgaande kennis van de technologie. Platinum Electrical Engineering heeft onlangs de Global EcoStruxure Partner of the Year Award van Schneider Electric gewonnen en heeft aangetoond dat softwaregeoriënteerde automatiseringsinstallaties hoge efficiëntieniveaus genereren.

Gestandaardiseerde toepassing

“Door gebruik te maken van EcoStruxure Automation Expert kunnen we de tijd die we besteden aan het integreren en testen van besturingssoftware voor alle vestigingen van Brilliant Planet aanzienlijk verkorten”, zegt Stephen Maltby, Managing Director bij Platinum Electrical Engineering. “Het geeft ons de tools om aanzienlijk creatiever te zijn in de manier waarop we projecten benaderen, waardoor we op een veel flexibelere manier kunnen werken met zowel groene als brown-field projecten. De gestandaardiseerde toepassing maakt het eenvoudig om problemen op te lossen en processen aan te passen aan klantspecifieke behoeften en wensen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven