Ga naar hoofdinhoud

Bibus BV wil totaalleverancier en system integrator worden voor machinebouw

De engineers van Bibus BV hebben de mogelijkheid om reeds in het ontwikkeltraject van projecten diverse oplossingen aan te bieden (foto's: Bibus BV)

Bibus BV, dochteronderneming van de Zwitserse Bibus Holding AG en voorheen bekend onder de namen Mparts BV en Bibus Romicon BV, is sinds 1 januari 2023 een nieuwe onderneming. Het bedrijf wil binnen nu en 5 jaar één van de grotere totaalleveranciers in de Benelux worden voor sectoren als de machine- en apparatenbouw, de verpakkingsindustrie, de maritieme en medische sector. Dat werd vandaag bekend gemaakt op een persconferentie bij het bedrijf in Lisse.

“One stop-shopping en het leveren van toegevoegde waarde. Dat zijn de belangrijkste doelen voor de korte en middellange termijn voor Bibus BV”, aldus Stefan van der Beek, managing director en partner van het bedrijf. “Ons totale assortiment omvat inmiddels ruim 45.000 verschillende artikelen. Van mechanische en pneumatische componenten tot componenten op het gebied van aandrijftechniek, mechatronica, procestechniek, milieutechniek, opspansystemen en machines.”

Lagere TCO

Met dit omvangrijke productenpakket hebben de engineers van Bibus BV voortaan de mogelijkheid om reeds in het ontwikkeltraject van projecten zeer diverse oplossingen aan te bieden. Oplossingen waarbij altijd gebruik wordt gemaakt van A-merken. Door oplossingsgericht mee te denken in de ontwikkelingsfase van projecten kunnen de engineers van Bibus moeiteloos de meest kostenefficiënte, veilige, kwalitatief hoogwaardige en/of innovatieve oplossingen adviseren en realiseren, wat uiteindelijk resulteert in een lagere ‘total cost of ownership’.

Meedenken in ontwerpfase machinebouw

Van der Beek: “Anders is dit als een ontwerp van een machine en/of installatie al bijna klaar is. In zo’n laatste fase past vaak nog maar één oplossing en soms zelfs geen enkele meer. Met kunst- en vliegwerk dienen onze mensen dan alsnog een oplossing op maat te realiseren en dat is vaak een kostbare exercitie.”

Bij dit Escatec beademingsapparaat heeft Bibus AG deelassemblages uitgevoerd

“Om dit voor te zijn geven Bibus-medewerkers reeds in de ontwerpfase van projecten, al dan niet in of na overleg met de R&D-afdelingen van de leveranciers, technische adviezen op maat zodat onze relaties met hun innovatieve oplossingen koploper blijven in hun markt en hun klanten dus voorsprong kunnen bieden”.

Groeien naar system integrator

Gestart wordt nu met het fors uitgebreide productassortiment. Binnen afzienbare tijd zal meer en meer de Bibus Corporate-strategie bij Bibus BV worden geïmplementeerd, waardoor de organisatie de komende jaren gefaseerd in de rol van ‘system integrator’ groeit. Bibus BV vertegenwoordigt momenteel 27 A-merken vanuit de hele wereld, waaronder Bansbach, ACE, Halder, Boteco, CKD, Ross, Airtac, Matrix, Mahr en Secoh. Al deze producten zijn verdeeld over 15 productgroepen, namelijk bedienen, machine-elementen, bevestigen, bekabelen, beschermen, robotaccessoires, dempingstechniek, aandrijven, pneumatiek, procestechniek, vacuümtechniek, meet- en regeltechniek, opspannen, machines en pompen.

Door het toetreden in 2022 tot de Bibus Holding AG zal de focus van Bibus BV de komende jaren in fasen worden verlegd van een pur sang handelsonderneming naar ontwikkelpartner en totaalleverancier. De Nederlandse werkmaatschappij mag daarbij gebruik maken van de reeds aanwezige kennis en kunde bij buitenlandse Bibus -zustervestigingen in Europa, die hier al jarenlang ervaring mee hebben.

Pneumatiek

In de Benelux start BIBUS BV begin 2023 met de lancering van een omvangrijk pakket pneumatiek met maar liefst 15.000 pneumatiekcomponenten van bekende A-merkfabrikanten. Componenten variërend van rotatieremmen, veiligheidsdempers, flowmeters en -controllers, manifolds met I/O-links en grijpers tot pneumatische cilinders.

Hier worden pneumatische componenten getest op hun werking

Mechatronica

Niet alleen op pneumatiekgebied wordt het assortiment verder uitgebreid en geoptimaliseerd, ook op het gebied van mechatronica (elektrische en mechanische aandrijftechniek) worden momenteel grote stappen gezet. De Bibus Holding AG heeft immers het distributeurschap van veel interessante A-merken op dit gebied, die momenteel nog niet worden vertegenwoordigd op de Benelux-markt.

Evenals bij het pneumatiekpakket start Bibus BV ook in de mechatronica in eerste instantie met de in- en verkoop van componenten en medio 2024 zal naar verwachting de overstap worden gemaakt naar de bouw van de eerste subassemblages.

Op weg naar system integrator

Van der Beek: “Het fundament voor Bibus BV is gelegd. Tijd nu om met volle kracht vooruit te gaan en onze middellange doelen te realiseren, namelijk totaalleverancier en ontwikkelpartner (lees: system integrator) worden voor de maakindustrie. Momenteel bedraagt onze gezamenlijke omzet in de Benelux-markt zo’n 6,5 miljoen euro. Als alles conform planning verloopt dan is de verwachting dat de omzet jaarlijks met circa 5 tot 7% stijgt in bovengenoemde, bestaande markten.”

Het bedrijfspand van Bibus BV in Lisse

“Vanzelfsprekend zal niet alleen de omzet gaan stijgen, maar zal ook het team verder moeten worden uitgebreid in de komende periode. Ambitieus? Dat zeker, maar als we als team met inmiddels 18 medewerkers onze krachten bundelen en onze schouders eronder zetten, dan zijn we over 5 jaar vanaf nu als totaalleverancier en system integrator niet meer weg te denken uit de Benelux-markt.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven