Ga naar hoofdinhoud

Askoppelingen: wanneer verbinden en veiligheid elkaar ontmoeten

In de complexe wereld van machinebouw spelen as- en veiligheidskoppelingen een cruciale rol bij het overbrengen van vermogen van een aandrijvende as naar een aan te drijven as. Deze componenten komen in verschillende vormen en maten voor, elk ontworpen om specifieke uitdagingen in machineontwerp aan te pakken. In dit uitgebreide overzicht verkennen we de diverse soorten koppelingen, de factoren die de keuze beïnvloeden en de technologieën die de prestaties bepalen.

Er zijn veel soorten koppelingen, maar hoe kies je de juiste? Als je de toepassing weet, kun je bepalen wat de eigenschappen moeten zijn van de koppeling. Een askoppeling aan een encoder moet slipvrij functioneren en zeer nauwkeurig zijn. Er wordt dan gekozen voor een torsievrije koppeling. Terwijl de askoppeling bij een verbrandingsmotor trillingen moet kunnen absorberen. Hier kan een hoog elastische aandrijfkoppeling worden toegepast. De krachtoverbrenging tussen de koppelingshelften (drijvende en aangedreven zijde) kan op drie verschillende manieren plaatsvinden. De verbinding met de as kan vormgesloten, krachtgesloten of wrijvingsgesloten zijn.

Factoren die de keuze beïnvloeden

Bij het selecteren van de juiste koppeling voor een specifieke toepassing moeten engineers rekening houden met verschillende factoren.

  1. Toepassingstype: De aard van de toepassing bepaalt grotendeels de benodigde eigenschappen van de askoppeling. Bijvoorbeeld, een askoppeling voor een encoder moet slipvrij en zeer nauwkeurig zijn, wat een torsievrije koppeling rechtvaardigt.
  2. Vermogensvereisten: Het vereiste koppel en vermogen zijn cruciaal bij het kiezen van de juiste askoppeling. Het type koppeling moet geschikt zijn voor de hoeveelheid vermogen die wordt overgedragen.
  3. Tolerantie voor uitlijnfouten: De mate waarin een askoppeling axiale-, radiale- of hoekuitlijnfouten kan opvangen, varieert tussen verschillende ontwerpen. Dit is van bijzonder belang, afhankelijk van de precisie-eisen van de toepassing.
  4. Specifieke behoeften van het machineontwerp: Het algemene ontwerp van de machine, inclusief ruimtebeperkingen en omgevingsfactoren, beïnvloedt ook de keuze van de askoppeling.

Specifieke eisen door omgevingsfactoren en toepassing

De omgeving waarin de askoppeling wordt gebruikt, heeft aanzienlijke invloed op de keuze van de juiste oplossing. Overwegingen omvatten corrosiebestendigheid, chemische bestendigheid, Atex-omgeving, temperaturen en doorslagveiligheid.

Torsiestijve en spelingvrije lamellenkoppeling Mayr ROBA-DS (geheel staal)
Fig. 3 Mayr ROBA-ES Spelingsvrije, schokdempende, steekbare en onderhoudsvrije askoppeling
Mayr ROBA-ES Spelingsvrije, schokdempende, steekbare en onderhoudsvrije askoppeling

De mechanische veiligheidskoppeling

De EAS compact is een mechanische veiligheidskoppeling die aandrijflijnen beschermt tegen overbelasting. De veiligheidskoppeling bestaat uit een vast deel dat gemonteerd wordt op de aandrijvende as. Het andere deel is een onafhankelijk draaiend deel dat je met en bepaalde weerstand (instelling) een draaimoment overbrengt aan het aan te drijven deel. Als het draaimoment op de aan te drijven as te hoog wordt hoger dan het ingesteld draaimoment, dan wordt de weerstand in de koppeling groter totdat de kogels uit de zitting gedrukt worden tegen de ingestelde veerdruk in. Hierdoor gaat de onafhankelijk draaiende ring waaraan de aan te drijven deel vast zit stil staan ten opzichte van de aandrijving. Dit gaat gepaard met een ratelend geluid. Een aangebouwde eindschakelaar neemt deze ontkoppelde beweging waar en schakelt de aandrijving uit. Wanneer het een synchronische koppeling is dan grijpt hij op exact hetzelfde punt de aandrijving weer op, dit kan belangrijk zijn voor bijvoorbeeld drukpersmachines. De EAS compact kan worden ingesteld op verschillende draaimomenten en is geschikt voor verschillende aandrijvingen. Hij biedt een betrouwbare overbelastingbeveiliging en is ideaal voor toepassingen met piekbelastingen.

Conclusie

As- en veiligheidskoppelingen vormen onmisbare componenten, waarbij ze fungeren als de schakel die vermogen overbrengt tussen assen en/of machines beschermt tegen overbelasting. Met een breed scala aan beschikbare opties, variërend in stijfheid, elasticiteit en tolerantie, is het kiezen van de juiste koppeling essentieel voor een optimaal functionerend machineontwerp. Engineers moeten de specifieke eisen van hun toepassing zorgvuldig overwegen, rekening houdend met vermogensvereisten, toleranties, ontwerpaspecten, omgevings- en veiligheidsfactoren om
een weloverwogen keuze te maken.

Groneman BV beschikt over een zeer uitgebreid assortiment as- en veiligheidskoppelingen. Heeft u advies nodig bij de keuze van de juiste koppeling voor uw toepassing, wij ondersteunen u bij de juiste keuze.

Wellicht ook interessant:
AT #6 2023 special mechanische aandrijftechniek
Zeer compacte elektromechanische actuator als alternatief voor korte slag pneumatiek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven