Ga naar hoofdinhoud

Zuidoost-Nederland dé hightech regio van Nederland

Zuidoost-Nederland is dé hightech regio van Nederland. Dat zei Minister Verhagen woensdag 16 februari bij het plaatsen van het dak van de nieuwe productiehal van ASML in Veldhoven. ASML breidt uit vanwege de sterke wereldwijde groei en bouwt daarom onder meer de nieuwe cleanroom waar de nieuwste generatie machines voor de halfgeleiderindustrie worden geproduceerd.

Volgens verhagen heeft ASML tijdens de crisis zijn R&D-uitgaven op peil gehouden en slim gebruik gemaakt van de ondersteuning door de overheid. Hierdoor loopt de orderportefeuille alweer helemaal over en wordt volop geprofiteerd van de groei in bijvoorbeeld Azië. ASML heeft meer dan 70 procent van de wereldmarkt voor chipmachines in handen.

Hightech sector
De Hightech sector is één van de negen sectoren waar Verhagen samen met ondernemers en wetenschappers gericht in investeert met het nieuwe bedrijvenbeleid van het kabinet. Bijvoorbeeld door het aanpakken van hinderlijke regels, het stimuleren van starters/snelle groeiers en beter vakonderwijs.

Nieuwe banen
Door te zorgen dat deze sectoren wereldwijd (blijven) uitblinken onderscheidt Nederland zich en zorgen we voor nieuwe banen en groei. Voor de nieuwe aanpak is in totaal meer dan 1,5 miljard euro beschikbaar. Voor alle (MKB) ondernemers komt er daarnaast meer durfkapitaal voor innovatieve projecten, worden de lasten fors verlicht en wordt de regeldruk fors verminderd.

Brainport 2020
Aansluitend op het werkbezoek aan ASML spreekt minister Verhagen bij een bijeenkomst van Brainport in het Evoluon in Eindhoven. Hij krijgt hier de nieuwe agenda Brainport 2020 uitgereikt door Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven. In deze agenda zet de regio samen met het bedrijfsleven uiteen hoe zij één van de leidende Europese en wereldwijde technologieregios blijft.

Hightech Campus
Met tal van innovatieve bedrijven, sterke onderzoeksinstellingen en bijvoorbeeld de Hightech Campus in Eindhoven, de Chemelot campus in Sittard-Geleen, de universiteiten van Eindhoven en Maastricht en Greenport Venlo is Zuidoost-Nederland dé technologieregio van www.greenportvenlo.nl/Nederland waar bijvoorbeeld de bulk van de Nederlandse patenten en hightech producten vandaan komt. Verhagen steunt de Brainport aanpak en zal deze verankeren in zijn plannen.


 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven