Ga naar hoofdinhoud

ZF wil Hansen Lommel overnemen

ZF Friedrichshafen heeft een bod in contanten uitgebracht op Hansen Transmissions International, Belgisch fa-brikant van tandwielkasten voor windturbines. Het bod komt neer op een overname-prijs van een half miljard euro. De twee grootste aandeelhouders van Hansen Transmissions International, Suzlon Energy en Ecofin, hebben al aangekondigd het bod te zullen accepteren. Analisten houden overigens rekening met een hoger bod op Hansen, afkomstig uit China.

ZF heeft als strategische doelstelling om met haar business units wereldwijd als technologisch leider aanwezig te zijn. De combinatie van ZF en Hansen activiteiten op het gebied van tandwielkasten voor windturbines past in het streven om een rol te spelen op het gebied van windenergie.

Hansen Transmissions International is een wereldwijde actieve fabrikant van tandwielkasten voor windturbines. De belangrijkste productiefaciliteiten zijn gevestigd in Lommel. Daarnaast heeft de onderneming een fabriek voor windturbine-aandrijvingen in Coimbatore (India) en vestiging in Tianjin voor het assembleren en het testen van installaties voor de Chinese markt. De productiecapaciteit bedraagt op dit moment ongeveer 7.600 MW per jaar. Het bedrijf telt wereldwijd ongeveer 1450 mensen en heeft in het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2011 een totale omzet van € 378,7 miljoen ge-meld.

Sterke combinatie
Voor ZF betekent de voorgenomen acquisitie een aanzienlijke uitbreiding van de productie-, engineering- en onderzoekscapaciteit. Hansen is erin geslaagd zich te ontwikkelen tot een van de mondiale leiders in tandwiel-kasten voor multi-megawatt windturbines. ZF wil op het bestaande platform verder bouwen om de marktpositie wereldwijd te versterken. De geplande overname versterkt het Industrial Technology divisie van het Duitse merk en onderstreept het toenemende belang hiervan voor de ZF-groep.

Hansen Industrial Transmissions NV, de fabrikant van industriële tandwiel-kasten in Edegem (B), valt buiten het bod. Dit bedrijf is eerder dit jaar overgenomen door het Japanse Sumitomo.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven