Ga naar hoofdinhoud

Zaagmachine uit één hand

De grote aanbieders in de aandrijfwereld gaan er graag prat op dat ze ‘alles uit één hand’ kunnen aanbieden. Maar kleine gespecialiseerde aanbieders kunnen het vaak ook, al staat niet op elke component dezelfde merknaam. Tevel in Westervoort bouwde voor Zuigerverenfabriek Rottink in Almelo een speciale zaagmachine, waarvoor de aandrijvingen en besturing uit het eigen leveringsprogramma komen.

Rottink is producent van zuigerveren voor met name verbrandingsmotoren. De specialiteit van het huis is de ontwikkeling en productie van veren voor de scheepvaart, chemie, luchtvaart, energieopwekking en andere takken van industrie. De productie van zuigerveren en dan met name het zagen ervan is voornamelijk handwerk.

Maar klanten eisen steeds meer en willen ook steeds meer documentatie van de zaagprocessen, zodat het bedrijf besloot het zaagproces grotendeels te mechaniseren en automatiseren. De opdracht daarvoor ging naar Tevel.

Eisenpakket
Voor de zaagmachine gold een stevig pakket aan eisen. Ze moest geschikt zijn voor verschillende typen zuigerveren, uit verschillende materialen, in verschillende afmetingen, waarbij de minimale en maximale afmetingen waren gespecificeerd. Hieruit volgde automatisch de eis dat de machine met verschillende zaagbladen en verschillende toerentallen moest kunnen werken. De zaagbladen moesten goed toegankelijk en snel te verwisselen zijn. De machine moest eveneens een ‘hap’ uit de veer kunnen zagen.

De klant had ook de nodige eisen aan het bedieningspaneel. Voor een eenvoudige bediening was een bibliotheek met instellingen per product (spoed, horizontale verplaatsingen, toerentallen en dergelijke) gewenst, zodat een snelle omstelling naar een ander product mogelijk was. Rottink wenste zoveel mogelijk bewegingen elektromechanisch en zo weinig mogelijk met perslucht. Verder golden er eisen aan werkhoogte, materiaalkeuze voor het frame en de cyclustijd voor de machine. Tot slot moest de doorlooptijd van het totale project beperkt blijven.

Uitdaging
Voor Tevel was het de eerste complete machine, inclusief de zaagaandrijving, die men voor Rottink bouwden (de besturingen werden al langer geleverd). De uitdaging was om zoveel mogelijk componenten uit het eigen programma te gebruiken, aangevuld met componenten van vaste toeleveranciers. Het bedrijf wilde bewijzen dat je met verschillende merken samen minstens net zulke goede oplossingen kunt bereiken als bij totaalaanbieders.

In de uiteindelijke machine zitten onder meer één Epis controller met aanraakscherm, vijf Gunda stappenmotoren, twee Merkes servomotoren (voor het zaagblad en de zaagvoeding). De enige pneumatische aandrijving betreft het via een proportioneel ventiel vastklemmen van de ring (dit moet namelijk instelbaar gebeuren) op de producttafel.

Technisch gesproken had dit ook elektrisch gekund, maar gegeven de aandrukkracht (ongeveer 800 kgf) was dat een stuk duurder uitgevallen. De machine moet worden aangesloten op 380 V draaistroom en is afgezekerd op 25 A, zodat het maximaal opgenomen vermogen 9,5 kW bedraagt. Alles communiceert via CANopen.

Het volledig artikel vindt u in het mei-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven