Ga naar hoofdinhoud

Yaskawa wordt totaalaanbieder in automatisering

De laatste jaren heeft de Yaskawa-organisatie nogal wat wijzigingen ondergaan. Er werd een distributie-overeenkomst gesloten (en later weer ontbonden) met Omron, de robotica- en motion control divisies werden samengevoegd en eind vorig jaar werd besturingsfabrikant Vipa overgenomen. De redactie sprak met de robotspecialisten in Son en Breugel en bezocht de motion control fabriek in Schotland.

Van oudsher valt het leveringsprogramma van Yaskawa in twee groepen te onderscheiden: robots en elektrische aandrijtechniek (motion control). De laatste wordt in Nederland sinds 1994 op de markt gebracht door Motion Control Automation (MCA) in Varsseveld (al werde de regelaars van 2003-2009 verkocht onder Omron-label).

Naar compleet aanbod
In 2010 fuseerden de beide divisies tot een nieuwe organisatie om de markt beter in de breedte te kunnen bedienen. Dit bood het concern de mogelijkheid voor een geïntegreerde benadering van industriële automatiseringsoplossingen.

Eind vorig jaar nam de Japanse onderneming de Duitse firma Vipa over, dat programmeerbare besturingen ontwikkelt en produceert. Deze zijn compatibel met de Simatic S7 range van Siemens en kunnen via dezelfde tools worden geprogrammeerd.

De samenwerking tussen de disciplines robotica, motion control en besturingen biedt interessante mogelijkheden en zal ongetwijfeld verder vorm gaan krijgen.

Elektrische aandrijvingen
Binnen het programma frequentieregelaars kunnen drie series worden onderscheiden. De in China gebouwde serie J1000 omvat eenvoudige regelaars tot 5,5 kW die werken volgens het principe van V/f-regeling. De serie V1000 tot 18,5 kW is de ‘general purpose’ uitvoering met wat meer mogelijkheden en ook hogere vermogens.

De serie A1000 tot 640 kW biedt servo-achtige mogelijkheden dankzij gesloten kringloop regeling, vectorregeling en de mogelijkheid permanent magneet motoren aan te sturen.

De laatste twee series bieden ook PLC-achtige functies. Er zijn ook afgeleide versies van ontwikkeld specifiek voor liften (L1000-serie) en de textielindustrie (T1000-serie).

Daarnaast produceert Yaskawa zo’n 800 000 servomotoren per jaar, die onder andere in de eigen robots en in die van enkele concullega’s verdwijnen. Recentelijk heeft Yaskawa in het pakket ook lineaire motoren opgenomen, die met name geschikt zijn voor manipulatoren. Het merk heeft ook een eigen lijn encoders met een eigen protocol.

Productie in Schotland
De fabriek in Cumbernauld (bij Glasgow) bestaat sinds 1993 en is vanaf 1996 gevestigd op de huidige locatie. De ongeveer 150 medewerkers produceren momenteel gemiddeld zo’n 10 000 drives per maand, zowel standaard als klantspecifieke frequentie- en servoregelaars. Er worden regelaars gebouwd in IP00, IP20, IP54 (in vier framematen) en IP66 (twee framematen). De printplaten komen voor een deel uit Duitsland, het gros uit Maleisië en China.

Het bedrijf heeft zijn goede naam vooral te danken aan de hoge kwaliteit van zowel het eindproduct als de componenten. Er zijn gevallen bekend van regelaars van 25-30 jaar oud die nog steeds perfect functioneren.Voordat ze worden verpakt, ondergaan alle regelaars isolatie-, functionele en veiligheidstests.

Het volledig artikel vindt u in het maart-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven