Branche nieuws

De laatste jaren heeft de Yaskawa-organisatie nogal wat wijzigingen ondergaan. Er werd een distributie-overeenkomst gesloten (en later weer ontbonden) met Omron, de robotica- en motion control divisies werden samengevoegd en eind vorig jaar werd besturingsfabrikant Vipa overgenomen. De redactie sprak met de robotspecialisten in Son en Breugel en bezocht de motion control fabriek in Schotland.

Van oudsher valt het leveringsprogramma van Yaskawa in twee groepen te onderscheiden: robots en elektrische aandrijtechniek (motion control). De laatste wordt in Nederland sinds 1994 op de markt gebracht door Motion Control Automation (MCA) in Varsseveld (al werde de regelaars van 2003-2009 verkocht onder Omron-label).

Naar compleet aanbod
In 2010 fuseerden de beide divisies tot een nieuwe organisatie om de markt beter in de breedte te kunnen bedienen. Dit bood het concern de mogelijkheid voor een geïntegreerde benadering van industriële automatiseringsoplossingen.

Eind vorig jaar nam de Japanse onderneming de Duitse firma Vipa over, dat programmeerbare besturingen ontwikkelt en produceert. Deze zijn compatibel met de Simatic S7 range van Siemens en kunnen via dezelfde tools worden geprogrammeerd.

De samenwerking tussen de disciplines robotica, motion control en besturingen biedt interessante mogelijkheden en zal ongetwijfeld verder vorm gaan krijgen.

Elektrische aandrijvingen
Binnen het programma frequentieregelaars kunnen drie series worden onderscheiden. De in China gebouwde serie J1000 omvat eenvoudige regelaars tot 5,5 kW die werken volgens het principe van V/f-regeling. De serie V1000 tot 18,5 kW is de ‘general purpose’ uitvoering met wat meer mogelijkheden en ook hogere vermogens.

De serie A1000 tot 640 kW biedt servo-achtige mogelijkheden dankzij gesloten kringloop regeling, vectorregeling en de mogelijkheid permanent magneet motoren aan te sturen.

De laatste twee series bieden ook PLC-achtige functies. Er zijn ook afgeleide versies van ontwikkeld specifiek voor liften (L1000-serie) en de textielindustrie (T1000-serie).

Daarnaast produceert Yaskawa zo’n 800 000 servomotoren per jaar, die onder andere in de eigen robots en in die van enkele concullega’s verdwijnen. Recentelijk heeft Yaskawa in het pakket ook lineaire motoren opgenomen, die met name geschikt zijn voor manipulatoren. Het merk heeft ook een eigen lijn encoders met een eigen protocol.

Productie in Schotland
De fabriek in Cumbernauld (bij Glasgow) bestaat sinds 1993 en is vanaf 1996 gevestigd op de huidige locatie. De ongeveer 150 medewerkers produceren momenteel gemiddeld zo’n 10 000 drives per maand, zowel standaard als klantspecifieke frequentie- en servoregelaars. Er worden regelaars gebouwd in IP00, IP20, IP54 (in vier framematen) en IP66 (twee framematen). De printplaten komen voor een deel uit Duitsland, het gros uit Maleisië en China.

Het bedrijf heeft zijn goede naam vooral te danken aan de hoge kwaliteit van zowel het eindproduct als de componenten. Er zijn gevallen bekend van regelaars van 25-30 jaar oud die nog steeds perfect functioneren.Voordat ze worden verpakt, ondergaan alle regelaars isolatie-, functionele en veiligheidstests.

Het volledig artikel vindt u in het maart-nummer van Aandrijftechniek.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg)Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot 2… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS)Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw & infra.… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma)Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht een… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon)Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen zijn.… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa)Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd en… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi)Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke in… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven