Ga naar hoofdinhoud

Wärtsilä NL schrapt 570 banen

De Finse fabrikant van scheepsmotoren Wärtsilä gaat in Nederland 570 van de ruim 1500 banen schrappen. De ingreep maakt onderdeel uit van een wereldwijde reorganisatie, waardoor in totaal 1400 banen vervallen.

Wärtsilä heeft besloten om een deel van zijn productie in Europa over te hevelen naar China. Daar is de maritieme markt nog sterk aan het groeien. Eind 2009 werd 90 procent van alle scheepsbestellingen geplaatst bij Aziatische scheepswerven. In andere delen van de wereld is het aantal orders sterk teruggelopen door de economische neergang.

Meer concurrentie
Wärtsilä had volgens de directie in 2009 al te lijden van een aanzienlijk lagere orderontvangst. Daarbij zal de concurrentie alleen maar toenemen. Voor de komende twee jaar blijft de marktvraag ,,zeer laag”, verwacht Wärtsilä. De omzet groeide in 2009 nog met 14 procent, maar topman Ole Johansson verwacht dat de inkomsten over dit jaar 10 tot 20 procent lager zullen uitvallen.


Vooral in Drunen, waar de productie plaatsvind van grote (verstelbare) scheepsschroeven, vallen de meeste klappen (foto:Paul Quaedvlieg)

De banen verdwijnen in de loop van dit jaar. Volgens vakbond De Unie wordt een vestiging in Drunen het hardst getroffen. Daar vallen vierhonderd ontslagen. Wärtsilä schrapt volgens de bond in Zwolle ruim honderd banen; in Schiedam gaat het om dertig banen. Wärtsilä gaat voor de reorganisaties de formele adviesprocedures opstarten. Het concern helpt werknemers bij het zoeken naar een andere baan. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven