Ga naar hoofdinhoud

Vraagtekens bij naleving veiligheidsnorm

Het NEN 3140 veiligheidsbeleid wordt in veel organisaties niet optimaal nageleefd. Ruim een derde van de industriële organisaties geeft aan dat de gemaakte procedures en werkafspraken slechts af en toe worden nageleefd. Daar bovenop komt nog 5 % waarbij dit helemáál niet het geval is. Dit blijkt uit onderzoek van opleidingsinstituut ROVC onder 207 industriële bedrijven. Ook zijn 835 cursisten ondervraagd over dit onderwerp. Deze reacties laten een ongeveer gelijk beeld zien: 37 % zegt dat de afspraken soms worden nageleefd en 4 procent zegt dat dit helemaal niet gebeurt.

De industrie is een bovengemiddeld risicovolle sector. De Nationale Enquête Arbeidsongevallen van TNO en CBS toont aan dat het aantal arbeidsongevallen hier aanzienlijk hoger ligt dan in andere sectoren. Juist om die reden is het extra belangrijk dat ondernemingen binnen de industrie hun veiligheidsbeleid en het NEN 3140 onderdeel hierin goed op orde hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom is het voor industriële organisaties belangrijk om goede veiligheidsregels en procedures te handhaven.

Veiligheidsbewustzijn stopt niet na het opleiden van mensen. Het integraal opzetten en borgen van het veiligheidsbeleid is belangrijk voor een werkgever. Volgens cursisten wordt het veiligheidsbeleid niet goed geïmplementeerd binnen organisaties.

Om dit goed in de praktijk te brengen is het benoemen van mensen voor bepaalde verantwoordelijkheden een goede tip. Twee belangrijke zaken die helpen bij het handhaven van een veilige organisatie zijn duidelijke, praktijkgerichte procedures en regelmatige herinstructie voor werknemers. Het ROVC kan hier uiteraard een rol spelen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven