Ga naar hoofdinhoud

Vlam Machinefabriek verviervoudigt productieoppervlak

In juli van 2011 verhuisde Vlam Machinefabriek naar een nieuw pand wat bijna vier keer zo groot is dan de bestaande fabriek. Het metaalbewerkings- en assemblagebedrijf zit nu in een relatief nieuwe pand op het industrieterrein in Andijk (Noord-Holland). Een opmerkelijke groei bij het toeleveringsbedrijf van draai- frees- en assemblagedelen.

Het bedrijf bestaat uit Mathieu Vlam, eigenaar en directeur en elf personeelsleden bestaande metaalbewerkings- en assemblagebedrijf in het relatief nieuwe pand op het industrieterrein in Andijk N.H.

Het familiebedrijf Vlam Machinefabriek werd in 1958 opgericht door de huidige eigenaar en directeur Mathieu Vlam en richtte zich destijds op de landbouwmechanisatie in de regio Noord Holland. Al gauw is het bedrijf, naast deze activiteiten, hydraulische cylinders gaan maken. Zo kwam Vlam langzaam in de algemene machinebouw terecht en doet dat nog steeds.

“Draaien frezen, monteren en assembleren van modules en machinesamenstellingen ten behoeve van een aantal grote machinebouwers met wereldafzet”, aldus Mathieu Vlam. “In 1997 heb ik het bedrijf van toen 700 m² aan de Industrieweg van mijn vader overgenomen. Mede door de gezonde groei van het bedrijf naar elf personeelsleden hebben we in 2006 hier in de buurt een kavel gekocht van de gemeente omdat we bouwplannen hadden voor de nieuwbouw van 1400 m² productieruimte.
 
De bouwplannen en de vergunningen waren eind 2008 klaar, maar door de opkomende recessie hebben we toch op het laatste moment van de plannen afgezien, omdat het financieel niet verstandig was. Met de neergaande orderintake was dit gewoon niet op te brengen en de plannen verdwenen in de ijskast”. 

Buitenkans
“Omdat onze productieruimtes op de oude locatie te krap waren, bleef een uitbreiding van het bedrijf eigenlijk toch onze wens en in 2009 kwam het pand, waar we thans in gehuisvest zijn, in de verkoop. De investeringsmaatschappij die het pand 2 jaar geleden voor een timmerfabriek had gebouwd bood het te koop aan. De timmerfabriek wat het pand had gehuurd was failliet gegaan en het pand kwam leeg. Eigenlijk was dit nagenoeg nieuwe pand met 2 hallen van elk 1300 m² waarin zware productiegeschikte vloeren lagen en met een zware loopkraan van 3200 kg uitermate geschikt voor ons bedrijf.
 
De investeringsmaatschappij wilde er van af en zei “doe maar een bod”. Het bod wat we toen gedaan hebben werd na enige onderhandeling geaccepteerd. Op deze manier kwamen we voor een redelijk bedrag, wat zelfs lager lag dan voor de oorspronkelijke nieuwbouwplannen, aan twee prachtige, praktisch nieuwe hallen, waar we voor de toekomst de ruimte zouden hebben om door te groeien”, aldus Mathieu Vlam.


Vooras-sets voor straatveegmachines (foto: Vlam)


Moderne faciliteiten
In de ene hal van 1300 m² zijn de CNC draaibanken, CNC freesbanken en volautomatische zaagmachines neergezet. Ook wordt in deze hal het lichte en zware laswerk verricht. Draaien kan nu tot een lengte van 3 meter tussen de centers en een diameter van Ø 500 mm. De CNC Bedfreesmachine met horizontale en verticale freesspil heeft een tafelverplaatsing van 1480 x 670 x 850 mm.
De 2e hal van 1300 m² is voor de assemblage, montage- of demontage van machines en hun onderdelen. Vlam kan hier tot 100 ton maximaal persen. Verder kan hier een complete assemblagelijn neergezet worden vanwege de ruimte.

Wereldafzet
De meeste van de producten, modules en subsamenstellingen worden afgeleverd aan een aantal bekende regionale machinebouwers zoals een straatveegmachinefabrikant in Alkmaar, een machine- en installatiebouwer voor de cacaoverwerkende industrie in Westwoud, en een logistieke systemenleverancier voor de railtransport. Deze bedrijven zetten hun machines wereldwijd af, zodat ze niet direct afhankelijk zijn van de recessie in West Europa. Dat is uiteindelijk ook het geluk van het productiebedrijf, waardoor Vlam ook de investeringsstap heeft durven zetten.
 
Vanaf medio 2011 beschikt het over een nagenoeg nieuw accomodatie met grote productieruimtes, waarmee ook andere klanten van naam diensten aangeboden kunnen worden. “Nu we de ruimte hebben zou ik in de toekomst meer naar de afbouw en oplevering van complete projecten willen gaan. Wij zijn er klaar voor”, aldus een tevreden Mathieu Vlam, die de toekomst van zijn bedrijf, mede door de juiste beslissing in 2009, zonnig tegemoet ziet.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven