Ga naar hoofdinhoud

Vacatureaanbod engineering sluit 2010 af op hoogste punt

Na een stijging in oktober en november bleef het online vacatureaanbod in december onveranderd, zo blijkt uit de Monsterboard Employment Index, de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. Engineering steeg in december met 1 punt en staat 4 punten hoger dan een jaar geleden. De algehele Index staat op 92 punten, 3 punten hoger dan eind 2009.

“We eindigen het jaar drie punten hoger dan 2009. Hoewel de Index nog bijna 60 % moet groeien om hetzelfde niveau als eind 2008 te bereiken, zien we dat het online vacatureaanbod in de tweede helft van 2010 stabiel is gebleven. Voor 2011 verwachten we een groei”, aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “De groei in IT – en engineering vacatures is zonder meer een lichtpuntje, de stijgende lijn zet door en deze sectoren eindigden 2010 hoog. Het is een hoopvol teken dat we positieve ontwikkelingen zien in sectoren die worden aangedreven door consumentenuitgaven. De consumentenbestedingen nemen toe en een aantal werkgevers reageert hierop.”

Jaarrecord voor engineering
Het onderwijs en de sector R&D lieten in december de sterkste stijging van het online vacatureaanbod zien. In het onderwijs was dat 6 punten, in de R&D steeg het aanbod met 4 punten. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar staat de Index voor het onderwijs 3 punten lager en voor de sector R&D 15 punten lager. In de engineering steeg het vacatureaanbod in december met 1 punt, de Index bereikte daarmee het hoogste punt van 2010. Vergeleken met vorig jaar staat de sector 4 punten hoger. In de horeca en toerisme (-10) en in de publieke sector (-5) daalde het aanbod het meest.

Over geheel 2010 stegen de transport & logistiek (+29) en horeca & toerisme (+16) het sterkst. In de gezondheidszorg (-52) en in de juridische sector (-46) daalde het aanbod het meest.

Vacaturegroei in Flevoland en Drenthe het grootst
In december steeg het online vacatureaanbod in de provincies Flevoland en Drenthe het meest. In beide provincies nam de Index met 3 punten toe. Het aanbod staat in Flevoland nog wel 6 punten lager dan in deze periode vorig jaar en in Drenthe 2 punten lager. In Limburg steeg het vacatureaanbod in december met 2 punten, het staat daarmee nu 19 punten hoger dan een jaar geleden. In Gelderland (-2), Noord-Holland (-1) en Zuid-Holland (-1) daalde het aanbod. In Friesland, Utrecht en Zeeland bleef het vacatureaanbod onveranderd.
Over heel 2010 steeg het aantal online vacatures in Limburg (+19) en Noord-Brabant (+7) het meest. In Flevoland (-6) en Zuid-Holland (-4) daalde de Index het sterkst.

EU-landen stijgen sterker dan Nederland
Het Europese vacatureaanbod bleef in december onveranderd. Daarmee staat de Index wel 22 punten hoger dan een jaar geleden. In Italië steeg het online vacatureaanbod met 4 punten het sterkst. Ook in Groot-Brittannië (+3), Zweden (+2) en Frankrijk (+1) steeg de Index. In België bleef het aanbod onveranderd. In Duitsland daalde het vacatureaanbod met 1 punt.

Over geheel 2010 veranderde het vacatureaanbod in andere EU-landen veel sterker dan in Nederland. In Zweden (+36), Duitsland (+32) en Italië (+31) steeg de Index met meer dan 30 punten aanzienlijk. In Frankrijk staat het vacatureaanbod 24 punten hoger dan een jaar geleden. En ook in Groot-Brittannië (+13) en België (+12) steeg de Index in 2010 flink.
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven