Ga naar hoofdinhoud

Uneto-VNI steunt onderwijsplannen CNV en LAKS

Ondernemersorganisatie Uneto-VNI is groot voorstan-der van het plan van de jongerenorganisatie van werknemersorganisatie CNV en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) om te korten op de finan-ciering van opleidingen waarvoor onvoldoende perspectief op de arbeids-markt is. Die middelen kunnen volgens de installateursvereniging beter worden benut om de instroom in de technische beroepsopleidingen te stimuleren.

Uit arbeidsmarktonderzoek blijkt dat installatiebedrijven de komende jaren grote moeite krijgen om voldoende personeel te vinden. Het aantal niet opgevulde vacatures kan daarbij oplopen tot 15.000 in 2015. Uneto-VNI pleit er voor om het beschikbare onderwijsbudget vooral in te zetten voor opleidingen met een goed arbeidsmarktperspectief.

Hoewel de installatiebranche momenteel nog te kampen heeft met de economische crisis, is het voor bedrijven zelfs nu lastig om voldoende loodgieters, elektriciens en cv-monteurs te vinden. Dat probleem wordt nog groter als de markt straks aantrekt. Verwacht wordt dat het energiezuinig maken van woningen en kantoren en het levensloopbestendig maken van de woningvoorraad binnenkort veel werk gaat opleveren. Daarvoor is veel technisch personeel nodig.

Uneto-VNI pleit ervoor dat de overheid meer duidelijkheid geeft over het arbeidsmarktperspectief van opleidingen. Dat voorkomt dat jongeren na afronding van hun opleiding geen baan kunnen vinden en een beroep moeten doen op een uitkering. Een openbare lijst van studies die weinig kans op een baan geven en een betere studievoorlichting kunnen helpen om teleurstellingen bij studenten te voorkomen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven