Ga naar hoofdinhoud

TValley 2010: Meer dan mechatronica

Op donderdag 15 april 2010 organiseert Stichting Mechatronica Valley Twente in samenwerking met KIVI NIRIA voor de zevende keer haar TValley-congres. Dit congres over innovatie en business voor de hightech maakindustrie verkent dit keer toepassingen van de mechatronica in uiteenlopende industriële en maatschappelijke sectoren. Naast robotchirurgie en revalidatie passeren onder meer slimme productie van zonnecellen, geavanceerde printtechnologie en hightech materiaalbewerking de revue. Conclusie: Nederland doet meer dan mechatronica!

De Nederlandse hightech systems industrie heeft wereldwijd een goede naam. Dat is vooral te danken aan uiteenlopende mechatronische hoogstandjes van Nederlandse makelij, zoals de lithografiemachines van ASML, de elektronenmicroscopen van FEI en de scanners van Philips Healthcare. De toepassingsmogelijkheden van hightech systemen reiken echter veel verder en dat laat het TValley-congres zien.

Medische technologie
Zo is hightech bezig aan een opmars in de gezondheidszorg. Chirurgie met behulp van robots is allang geen science fiction meer. Dankzij mechatronische oplossingen kunnen chirurgierobots de nauwkeurigheid, de veiligheid en het bedieningsgemak garanderen die bijvoorbeeld ‘sleutelgatoperaties’ vereisen. Ook in de revalidatie rukken robots op, in dit geval voor het trainen van patiënten die herstellen van bijvoorbeeld een beroerte.


Ook bij het maken van protheses en dergelijke wordt hightech apparatuur ingezet (foto: Paul Quaedvlieg)

Industriële toepassingen
Op industrieel gebied zijn soortgelijke succesverhalen te vinden. De productie van zonnecellen bijvoorbeeld is een complex proces met vele stappen die nauw op elkaar moeten aansluiten en efficiënt moeten worden geautomatiseerd – waarbij breuk van de kwetsbare cellen uiteraard moet worden voorkomen. Betrouwbaarheid, snelheid en subtiele handling zijn hier de trefwoorden en ook daarvoor biedt de mechatronica oplossingen.

Kortom, het congres ‘Meer dan mechatronica’ biedt een gevarieerd overzicht van veelbelovende hightech systems-toepassingen. Tegelijkertijd komen ook fundamentele ontwikkelingen in de metrologie aan bod – want wat je niet kunt meten, kan ook niet werken. Dit alles maakt het congres een must voor professionals zowel in de Nederlandse hightech maakindustrie en onderzoekswereld, als in de veelbelovende toepassingsgebieden. Aanmelden kan hier.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven