Ga naar hoofdinhoud

Turbokoppeling garandeert beschikbaarheid bandtransporteurs

Voor een ijzererts-overslagterminal in Maleisië heeft Voith 36 turbokoppelingen geleverd. Deze zullen vanaf vanaf 2014 worden gebruikt voor de aandrijving van zestien transportbanden van de Beumer Group. Voor elk van de bandtransporteurs heeft het Duitse concern biedt de juiste turbokoppeling geselecteerd.

De hydrodynamische turbokoppelingen brengen vermogens van 200 kW tot 800 kW over. Ze beschermen alle systeemcomponenten en verminderen ongeplande stilstand van de bandtransporteurs tot een minimum. De koppelingen zijn robuust en geschikt voor gebruik in extreme omstandigheden. Ze dempen torsietrillingen in de aandrijflijn en beschermen deze tegen overbelasting, wat de levensduur van het gehele systeem verhoogt.

De aandrijvingen voor de bandtransport zijn voorzien van koppelingen van het type TVVS. Om te voldoen aan de specifieke aanloop- en bedrijfscondities van de aandrijvingen heeft Voith speciale versies van de TVVS ontwikkeld.

De constant gevulde vloeistofkoppeling is geschikt voor middellange en lange bandtransporteurs met aanlooptijden tot 45 s. De component past het aangebrachte draaimoment automatisch aan aan de belasting van de transporteur. Het langzame voorspannen en aanlopen van de band voorkomt schade en vermindert de stilstandtijd van het systeem.

Veilige aanloop
De mechanische ontkoppeling van de in-en uitgangszijde van de koppeling kan de motor onbelast op toeren komen. Voor bandtransporteurs met een dubbele aandrijving is bovendien een getrapt inschakelen van de motoren mogelijk. Hierdoor wordt voorkomen dat het elektriciteitsnet door gelijktijdige aanloopstromen overbelast raakt.

Om het elektriciteitsnet extra te beschermen, wordt de TVVS in deze veeleisende transportbanden in combinatie met centrifugaalkleppen gebruikt. Deze sturen, afhankelijk van het ingaande toerental, de vullen en leeglopen van de werkruimte van de koppeling en daarmee de vermogensoverdracht. Ook na onderbreking van de voedingsspanning loopt de motor nagenoeg onbelast aan. Het draaimoment wordt zonder stoten en continu opgebouwd tot aan het losbreekmoment van de installatie.

De TVVS wordt ook gebruikt met water als medium. Deze milieuvriendelijke vloeistof is met name geschikt voor gebruik in bandtansporteurs die ijzererts over zee vervoeren. Vanuit de ijzerertsoverslagterminal in Maleisië worden in de toekomst klanten in Azië en het Pacifisch gebied beleverd met ijzererts uit Zuid-Amerika. De bandtransporteur brengen het ijzererts van de terminal naar de haven. De betrouwbaarheid van de banden is van groot belang om de geplande overslagcapaciteit te garanderen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven