Ga naar hoofdinhoud

Thema bekend van Hannover Messe 2014

Het hoofdthema van de komende Hannover Messe is: ‘Integrated Industry – Next Steps’. Volgens de organisatie is dit de centrale kwestie voor de toekomst van de industrie en beschrijft de volgende stappen in de richting van intelligente, zelf organiserende fabriek.

“Om competitief te blijven, moeten bedrijven en de levensmiddelenindustrie zuinig en snel reageren op veranderingen in de markt en tegelijkertijd voldoen aan de toenemende vraag naar individuele producten,” zegt dr. Jochen Kockler, lid van de raad van de Deutsche Messe AG.

“Het antwoord op deze uitdagingen is: Integrated Industry, productieprocessen met maximale flexibiliteit. In de afgelopen jaren zijn vele technieken ontwikkeld. Het is nu tijd dat in de volgende stap deze technologieën gesynchroniseerd en gecoördineerd worden om tot een geïntegreerd industrieel netwerk voor de industriële productie te komen. Dat is het thema voor de Hannover Messe 2014 2014: het stap voor stap uitwerken om de ‘smart fabriek’ te koppelen aan een echte industriële fabriek 4.0”  

Één taal
De standaardisatie is momenteel een grote uitdaging. Wanneer apparatuur, machines en fabrieken met een netwerk worden gekoppeld, dan moet de software compatibel zijn.”De IT-systemen van de afzonderlijke bedrijven hebben ieder hun eigen taal. Voor de productie heeft de industrie behoefte aan een gemeenschappelijke, wereldwijde taal” zegt Kockler.”

Onder ‘Integrated Industrie – Next Steps’ worden de eerste benaderingen getoond. De Hannover Messe is met deelnemers op het gebied van de automatisering, energie, voeding, onderzoek en ontwikkeling hiervoor het ideale platform.”

Het doel van Integrated Industry is veelzijdige productie die direct kan worden ingesteld op wereldwijde verkoopschommelingen en individuele behoeften van de klant. Hierin zijn alle onderdelen van planning, productie en logistiek verbonden door een netwerk waarin zij met elkaar communiceren.

Smart Grid
Ongeveer een kwart van alle exposanten op de Hannover Messe houdt zich bezig met de problemen van energieproductie, distributie of opslag. Voor de ‘Next Steps’ is de geleidelijke transformatie van het energiesysteem interessant. Ook de renovatie en uitbreiding van de transmissie- en datanetwerken, alsmede de vraag hoe het bestaande systeem van tientallen grote centrales kunnen worden vervangen door honderdduizenden kleine energiecentrales op basis van aardgas, zonne-energie, wind en biomassa.

Kockler zegt hierover: “De kracht van de toekomst is niet alleen groen, het is ook slim. In de toekomst zullen smart grid apparaten met elkaar communiceren om de vraag en aanbod van energie te coördineren.”

De Hannover Messe wordt gehouden van 7 tot en met 11 April 2014. Partnerland is deze keer Nederland. Voor ons land is Hannover Consultancy het aanspreekpunt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven