Ga naar hoofdinhoud

Testsysteem voor grote windturbinebladen

Moog Industrial Group, een dochteronderneming van Moog Inc., heeft opdracht gekregen om een testsysteem te leveren aan het National Renewable Energy Centre (NaREC ) in Blyth (Engeland). Het systeem wordt in de nieuwe testopstelling gebruikt voor het evalueren en testen van windturbinebladen van 100 m. De opstelling zal deze zomer in gebruik worden genomen en kan door producenten worden gebruikt om prototypes van bladontwerpen en productieprocessen te testen.

NaREC voert vermoeidheidtesten van windturbinebladen uit door het blad met behulp van een hydraulisch systeem te resoneren op zijn natuurlijke frequentie. De nieuwe opstelling is geschikt voor bladen voor grotere offshore windturbines tot 100 meter lang. De opstelling is een aanvullling op de bestaande NaREC bladtestopstellingen tot 50 m waarmee het NaREC de laatste vijf jaar veel kennis en ervaring heeft opgebouwd.

    
De linker foto geeft een indruk van de afmetingen van de nieuwe testopstelling. De rechter foto toont het moment dat onderdelen van het aggregaat worden afgeleverd.

De nieuwe testopstelling biedt een onafhankelijke en vertrouwde omgeving om de ontwikkeling van nieuwe bladontwerpen te versnellen voordat ze worden offshore in gebruik worden genomen. De nieuwe opstelling is de grootste in zijn soort ter wereld

Order voor Moog
De Industrial Group binnen Moog is gespecialiseerd in structurele testen voor de luchtvaartindustrie. Met behulp van computer gestuurde hydrauliek kan het bedrijf praktijkbelastingen simuleren om vóór de eerste testvluchten de structurele sterkte te controleren. Voor deze toepassing in de duurzame energiemarkt kon de onderneming dezelfde ervaring, technologie en vaardigheden toepassen. Door verdere verdieping in het eisenpakket van NaREC kon het bedrijf de juiste oplossing aanbieden.

Moog zal een besturing- en bewakingssysteem leveren om de NaREC Resonance Mass Control (CRM) te besturen. Het systeem wordt gebruikt om natuurlijke frequenties in de bladstructuur op te wekken en hierdoor de weerstand van het blad tegen vermoeiing onder representatieve dynamische belastingomstandigheden te evalueren.

Aggregaat
De levering omvat ook een door een PLC bestuurd hydraulisch aggregaat met hoog debiet, dat communiceert met de primaire regeling van het NaREC.Het aggregaat omvat zes Moog RKP radiaal plunjerpompen en heeft een geïnstalleerd vermogen van 675 kW. Het aggregaat levert een debiet van 1200 dm3/min bij een druk van 280 bar. Een dedicated PLC bestuurt en bewaakt de prestaties en conditie van het aggregaat.

De vloeistof wordt via een op maat ontworpen leidingnet door de opstelling gepompt. Een waterkoelsysteem houdt de temperatuur van de hydraulische vloeistof op peil.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven