Ga naar hoofdinhoud

Technologische industrie blijft investeren in innovatie

De technologische industrie blijft volop innoveren, ondanks de economische situatie. Dit blijkt uit het onderzoek Technologie & Innovatie dat de Vereniging FME-CWM vandaag heeft gepubliceerd. Van de bedrijven die hebben deelgenomen aan deze tweejaarlijkse enquête geeft 61% aan dat hun R&D-budget in de afgelopen twee jaar gelijk is gebleven. Ruim 30% meldt zelfs een toename van het R&D-budget. Volgens FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink onderstrepen deze cijfers de innovatieve kracht van onze sector.

Uit het onderzoek blijkt dat innoverende bedrijven in de technologische industrie zich primair richten op productinnovatie. Zes op de tien bedrijven heeft in de afgelopen twee jaar compleet vernieuwde producten op de markt gebracht.

Knelpunten
De ambitie om te investeren in R&D en innovatie bij de bedrijven in de technologische industrie is onverminderd groot. Wél ondervinden veel bedrijven nog steeds knelpunten bij de financiering van innovatie, zo blijkt uit dit onderzoek. Dat geldt voor zowel kleine, als middelgrote en grote bedrijven. Opvallend is dat 20% zegt dat de externe financieringsmogelijkheden te beperkt zijn en dat financiers niet bereid zijn risicovolle projecten te financieren. Daarnaast geeft ruim 17% aan onvoldoende bekend te zijn met verschillende financieringsmogelijkheden.

Hier ligt een taak voor zowel de banken als voor de overheid. Zo moeten de banken de afhandeling van kredietaanvragen met spoed verbeteren, zoals eind vorig jaar met de minister van EL&I is afgesproken. Dat vergroot de slagingskans van financieringsaanvragen. Daarnaast moet meer publiciteit worden gegeven aan de overheidsregelingen op het gebied van innovatie-ondersteuning, speciaal voor het mkb.

Het onderzoek is hier te downloaden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven