Ga naar hoofdinhoud

Techniek noodzakelijk voor economische groei

Onderwijsmaatregelen die nadelig zijn voor techniekstudies, teruglopende onderzoeksbudgetten, de voorgenomen bezuiniging op de ruimtevaartsubsidie en het ontbreken van een krachtig industriebeleid zijn voorbeelden van politieke besluiten/ discussies die een effect hebben op de ontwikkeling van Nederland. Dat waren de belangrijkste punten uit de Techniek Troonrede, die vandaag werd uitgesproken door de President van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Kivi Niria Martin van Pernis.

Tijdens deze alternatieve troonrede benadrukte Van Pernis het belang van techniek voor Nederland. Want juist bij tegenspoed is het belangrijk om een sterke technische basis te hebben. Nederland heeft prachtige bedrijven en kennisinstellingen. De ruimtevaartindustrie is daar een mooi voorbeeld van. Dat heeft iedereen dankzij André Kuipers weer kunnen zien. De spin-off van dit onderzoek is ook van groot belang voor andere toepassingen zoals de gezondheidszorg en de waterveiligheid.

Nog niet genoeg
Waar de arbeidsmarkt schreeuwt om professionals met een technisch profiel kiezen gelukkig steeds meer jongeren voor een technische studie. Echter, met een tekort van een klein 200.000 technici in 2016, is dit nog niet genoeg. Een langstudeerboete die techniekstudenten harder treft dan andere studenten past absoluut niet in dit plaatje en scholieren die een studie kiezen waar straks geen baan in te vinden is ook niet.
 
Hier zou de politiek keuzes moeten maken op basis van de toekomstige behoefte aan technici. We hebben de komende jaren de ingenieurs hard nodig om ons land vooruit te helpen. In de groeiende wereldwijde concurrentie zullen we namelijk een situatie moeten creëren waarin onze multinationals groeien en nieuwe bedrijven ontstaan.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven