Ga naar hoofdinhoud

Studenten TU Delft fietsen loodrecht omhoog

Op dinsdag 19 juni 2012 nemen 60 teams van eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft het tegen elkaar op in de finale van de jaarlijkse ontwerpwedstrijd. Dit jaar bouwen de studenten een fiets die langs een kabel verticaal omhoog beweegt. De fiets die het snelst 12 meter hoogte bereikt wint.

De opdracht voor de jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde luidt: ontwerp, maak en test een voertuig dat langs een kabel verticaal omhoog fietst. Het team dat het snelst de 12 meter hoogte bereikt wint. Vooraf zijn aan het ontwerp strenge randvoorwaarden opgelegd, die de toch al lastige opgave bemoeilijken.

Prijzen
De ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft maakt deel uit van het reguliere onderwijsprogramma. Naast studiepunten kunnen de studenten met hun verticale fiets geldprijzen verdienen die gesponsord worden door het bedrijfsleven. Naast de prijs voor de beste prestatie zijn er prijzen te winnen in de categorie ‘technisch best uitgevoerde ontwerp’, de zogenaamde constructeurprijs, en een prijs voor het meest innovatieve ontwerp, de Science Centre award. Een technische jury beoordeelt daartoe het kabelvoertuig op basis van uiterlijk, prestaties, technische details en onderbouwing van de keuzes (beschreven in het management rapport).

Negentiende editie
Het ontwerpproject vindt dit jaar al voor de negentiende keer plaats. Vorig jaar bouwden studenten een robotkelner die hen van drankjes voorzag. Eerder ontwierpen studenten onder meer een ‘airped’ een lucht aangedreven autoped, een ‘gekkomaat’ die studenten voor een dag tot spiderman maakte, een ‘strafschoprobot’ die het opnam tegen oud-voetballer John de Wolf en een mechanische dartwerper, die het talent van Raymond van Barneveld overtrof.

Werktuigbouwkunde
De Ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd door de opleiding Werktuigbouwkunde van de TU Delft, in samenwerking met Gezelschap Leeghwater, de studievereniging van Werktuigbouwkunde. Deze vereniging was ooit mede-initiatiefnemer van de ontwerpwedstrijd, als aanvulling op het onderwijsprogramma. De ontwerpwedstrijd werd een vast onderdeel van het reguliere eerstejaars studieprogramma, toen bleek dat dit concept een zeer nuttige en enthousiasmerende oefening voor de studenten bleek te zijn.

Programma
De wedstrijddag begint om 09.00 uur, in hal 3A van de faculteit werktuigbouwkunde gelegen aan de Mekelweg 2. De finale is om 16.30 uur gevolgd door de prijsuitreiking.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven