Ga naar hoofdinhoud

Strengere handhaving ATEX richtlijnen verwacht

In 2006 werd de nieuwe ATEX richtlijn van kracht. Veel bedrijven worstelen er mee en hebben er soms niets aan gedaan. Tot nu toe zijn extreme ongevallen uitgebleven, maar dat is een kwestie van tijd. De verwachting is dat de Arbeidsinspectie strenger gaat handhaven en dan kunnen bedrijven hun zaakjes maar beter op orde hebben.

Vos Rotating was in Nederland het eerste bedrijf dat eind 2007 werd gecertificeerd volgens IEC 60079-19. Het certificaat heeft betrekking op de werkplaats en geldt voor de revisie en reparatie van zowel elektromotoren als niet-elektrisch roterend materieel waaronder voornamelijk tandwielkasten en pompen.

Certificatie

Voorafgaand aan de certificering zijn verschillende zaken bekeken. De drie belangrijkste hierbij zijn: de manier waarop het bedrijf omgaat met de calibratie van de apparatuur, welke procedures zijn beschreven en worden gevolgd én hoe het staat met de competenties van de mensen.

Vooral het laatste punt is een belangrijke meerwaarde ten opzichte van bijvoorbeeld ISO. Een bedrijf kan beschrijven welke procedures het volgt, maar dat betekent niet automatisch dat de medewerkers verstand van zaken hebben. Dat is bij explosieveiligheid van groot belang. Het bedrijf verwacht dat een persoonscertificering zal worden ingevoerd waardoor specifieke personen verantwoordelijk zijn voor het werk dat ze doen; een soort VCA/ATEX.

Arbeidsinspectie

Vos Rotating krijgt regelmatig producten binnen voor revisie of reparatie waaruit direct blijkt dat de klant níet conform de wetgeving met het product is omgegaan. Ook uit reacties op voorstellen blijkt dat klanten zich niet bewust zijn van de gevaren van ongeschikte producten en componenten. Ook worden fouten worden gemaakt bij smering en uitlijning.

De Arbeidsinspectie werkt met bedrijven samen om tot veilige situaties te komen. Bij deze instantie is de kennis en ervaring ten aanzien van ATEX gegroeid en dit zal uiteindelijk resulteren in een toekomstige strengere handhaving.

Congres

Omdat er nogal wat onduidelijkheid bestaat rondom ATEX richtlijnen, organiseert Elsevier Opleidingen op 22 september ‘Het grote ATEX Congres‘. Het is gericht op iedereen die verantwoordelijk is voor processen waarin brandbare gassen, vloeistoffen, poeders en dampen die worden geproduceerd, verbruikt of opgeslagen.

Het volledige artikel kunt u lezen in Aandrijftechniek van juli/augustus. Neem hier een proefabonnement op het vakblad Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven