Ga naar hoofdinhoud

STC Brielle richt zich op procestechniek en de haven

Het Scheepvaart en Transport College, onderdeel van de STC-Group, gespecialiseerd in opleidingen voor operationele en managementfuncties in de logistieke en transportketen en de procesindustrie. De opleidingen lopen vanaf VMBO tot aan Master binnen de verschillende vakgebieden. De locatie in Brielle is volledig gericht op technische opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4. Essentieel daarbij is dat de kwaliteit van de opleiding hoog ligt.

Fred van der Kolk is docent en voorlichter van het STC. “Wij onderscheiden ons doordat het STC een vakschool is. Het kenmerk daarvan is dat wij direct contact met bedrijven hebben. Wij leiden leerlingen op die een vak onder de knie hebben als ze van school komen, waardoor ze direct aan de slag kunnen. Iedereen heeft na zijn of haar opleiding direct een baan.”

Het directe contact is uitgegroeid tot een samenwerkingsverband dat het STC met circa 45 regionale bedrijven heeft. Dit wordt het PMR, Proces en Maintenance College Rijnmond, genoemd. Deze bedrijven garanderen een stageplaats voor de leerlingen en zij dragen financieel bij aan de opleidingen. Van der Kolk geeft aan dat een VMBO-diploma nodig is met als eis dat het vak wiskunde op het diploma staat om aan de opleiding op MBO-niveau 2, 3 en 4 te kunnen beginnen. Dit geldt ook voor Havo-afstudeerders.

Op de vestiging Brielle worden twee richtingen aangeboden: het Proces College en het Maintenance College.

Proces College
De eerste is het Proces College met als zwaartepunt de bediening en bewaking van de systemen en apparaten, waarbij de Oefenfabriek voor de voorbereiding op het echte werk binnen bedrijven functioneert. Deze oefenfabriek bevat een controlekamer en negen eenheden die met elkaar zijn verbonden. Hier wordt geoefend met de verschillende processen.

Maintenance College
De tweede richting is het Maintenance College waarbij het zwaartepunt van de opleiding ligt op onderhoud. Beide richtingen sluiten aan op de opleiding Algemene Operationele Techniek (AOT), een brede technisch georiënteerde opleiding. Het Maintenance College is een leerweg die bedoeld is voor leerlingen die voor onderhoud kiezen. Aan de opleiding Maintenance is een nieuwe leerweg toegevoegd: onderhoud aan windturbines. De doelstelling van de locatie Brielle is om binnen enkele jaren te groeien van nu circa 600 deelnemers naar ongeveer 800 deelnemers . Die groei moet voornamelijk worden gerealiseerd binnen het Maintenance College.

Het volledig artikel vindt u in het juni-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven