Ga naar hoofdinhoud

SPS 2023 groeit weer

SPS 2023 Foto: Rivas Gonzales

Als ontmoetingsplek voor industiele automatiseerders was de 32e editie van de SPS – Smart Production Solutions weer bijna als vanouds. Het aantal exposanten en vakbezoekers groeide flink ten opzichte van vorig jaar, waardoor de pré corona hoogtijdagen weer in zicht komen. De organisator Mesago Messe Frankfurt was dan ook blij met de uitbreiding met twee nieuwe hallen. Als tentoonstelling is SPS duidelijk niet als vanouds. Hoewel hardware nog steeds in overvloed in de standspots staat, lijkt de digitale boodschap vanzelfsprekender en volwassener dan toen.

Drie dagen lang, van 14 tot en met 16 november 2023, opende het Exhibition Center Neurenberg zijn deuren voor de wereld van de internationale automatisering. Vakbezoekers konden genieten van een breed en divers aanbod van producten, oplossingen en innovaties op het gebied van slimme en digitale automatisering in de 16 beurshallen met een totale oppervlakte van 128.000 m². Het gevarieerde programma van ondersteunende evenementen en het bijbehorende digitale platform “SPS on air” werden opnieuw zeer goed ontvangen door de deelnemers.

In totaal namen meer dan 50.000 geïnteresseerden deel aan de SPS van dit jaar. Ondanks de landelijke staking van machinisten, die op korte termijn werd uitgeroepen en leidde tot moeilijkere reisomstandigheden op lokale en langeafstandsspoordiensten, was er een aanzienlijke toename van het aantal bezoekers in vergelijking met vorig jaar.De bezoekers kwamen in contact met de ‘who’s who’ van de automatiseringsindustrie en konden zich informeren over een reeks onderwerpen zoals sensoren, de cloud, huidige mogelijkheden en de nieuwste trends en richtingen in slimme automatisering. 1.229 exposanten profiteerden van de beurs als platform om hun expertise te laten zien, maar ook als plek voor levendige discussies en inspiratie. Dit alles met het doel hen in staat te stellen de uitdagingen van vandaag aan te gaan met de oplossingen van morgen.

“Genetwerkte automatiseringstechnologie is de sleutel tot succes. We zijn er trots op dat we met de SPS van dit jaar zulke resultaten hebben bereikt en de cijfers spreken voor zich. Vanwege de grote vraag van exposerende bedrijven hebben we op deze positieve groei geanticipeerd door de tentoonstellingshallen uit te breiden naar 3C en 8. Dit bleek een juiste beslissing, want we hebben een groot aantal exposanten kunnen verwelkomen. Dit bleek de juiste beslissing”, legt Sylke Schulz-Metzner, Vice President SPS bij Mesago Messe Frankfurt, uit.

Trend weerspiegelend programma

Ook dit jaar ging de SPS van start met een eersteklas conferentieprogramma, met een ruime keuze aan evenementen op locatie en online. Deze omvatten baanbrekende vakpresentaties, innovatieve productpresentaties en praktische paneldiscussies, waardoor deelnemers hun eigen vakkennis konden bijspijkeren, nieuwe oplossingen voor hun dagelijkse werk konden vinden en op internationaal niveau konden netwerken op drie beursforums in hallen 3, 6 en 8. De onderwerpen varieerden van digitale transformatie/Industrie 4.0, industriële communicatie, veiligheid & beveiliging, datagestuurde en intelligente concepten voor besturing en visualisatie, en sensorinnovaties, tot aandrijvingen en duurzaamheid door automatisering.

Naast de klassieke automatiseringsthema’s besturingstechnologie, aandrijftechnologie en sensortechnologie wordt software & IT steeds belangrijker in de productie. Als gevolg hiervan gaat de aandacht steeds meer uit naar het gebruik van kunstmatige intelligentie en IT-beveiliging in de automatiseringswereld.

Gezamenlijke stands trokken veel publiek

Bezoekers stroomden ook massaal toe naar de drie gezamenlijke stands op de beurs van dit jaar. De altijd populaire gezamenlijke stand “Automation meets IT” was een hit, net als de promotiezone van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat (BMWK) en de Start-up Area, beide nieuw voor het evenement van dit jaar.

Op de gezamenlijke stand “Automation meets IT” konden bezoekers hun kennis over onderwerpen als IT-beheer voor productie, cloud- en edge-gebaseerde oplossingen en diensten, beveiligingsmaatregelen voor productie, IoT- en AI-gebaseerde oplossingen en open source bijspijkeren. Voor de eerste keer gaf het Young Innovators financieringsprogramma van het Federale Ministerie van Economie en Klimaatbescherming (BMWK) innovatieve jonge bedrijven de kans om te exposeren op de SPS. Een andere nieuwe toevoeging, de Start-up Area, gaf jong talent een platform om hun oplossingen en producten voor te stellen aan een internationaal publiek.

SPS on air

Ook dit jaar konden tickethouders via het digitale platform “SPS on air” een week voor de start van het evenement deelnemen aan een live voorverwarmingsevenement, zodat ze alvast een voorproefje kregen van wat ze ter plekke konden verwachten. Zo konden de deelnemers zich beter voorbereiden op hun bezoek, zich van tevoren informeren over specifieke hoogtepunten van exposanten en zo nieuwe zakelijke contacten leggen. Het volledige “SPS on air” programma bestaat uit live gestreamde bijdragen vanaf de Technology Stage powered by VDMA/ZVEI in Hal 3 en zal ook on-demand beschikbaar zijn na de beurs tot 31 december 2023.

SPS-corryfeeën

Steffen Winkler, CSO van de Automation Business Unit van Bosch Rexroth AG en voorzitter van de SPS Exhibitor Advisory Board: “De SPS wordt, zoals altijd, beschouwd als het toonaangevende branche-evenement voor automatisering.De beurs bepaalt het tempo van de markt en is het hoogtepunt van het jaar.In 2023 heeft de SPS opnieuw met succes het pre-coronale niveau bereikt.Maar dat is nog niet alles: als enige industriële vakbeurs die het thema automatisering in alle relevante regio’s van de wereld onder één merk brengt, neemt de SPS nu een logische stap en breidt uit naar de VS. Het is voor mij een grote eer om als voorzitter van de exposantenadviesraad betrokken te zijn bij de ontwikkeling van dit toonaangevende automatiseringsplatform en deel uit te maken van het succesverhaal.”

Marcus Bliesze, Vice President Marketing Factory Automation, Siemens AG:
“De SPS was de eerste beurs die ik ooit in mijn professionele leven bijwoonde en daarom heeft deze beurs voor mij een heel speciale betekenis. Ik was vooral geraakt door het moment waarop, na de coronapauze, alle emoties van een beurs samenkwamen in een persoonlijke dialoog bij de heropening. En dit gevoel blijft tot op de dag van vandaag. Ik ben net zo enthousiast over de SPS 2023 als vorig jaar.Een van de redenen is de geweldige respons van vakbezoekers.Dit jaar was de interesse om een persoonlijke dialoog met ons aan te gaan nog groter dan normaal. We merken dat vooral het diepgaand praten over oplossingen steeds relevanter wordt. Deze levendige discussies motiveren en inspireren. Niet alleen de klanten, maar ook wij.”

Ulrich Leidecker, COO Phoenix Contact:
“Voor mij is de SPS gemakkelijk te beschrijven in drie woorden: Dynamisch, innovatief, gebaseerd op partnerschap. De duidelijke dynamiek, hoge innovatiedichtheid en op partnerschap gebaseerde verbindingen zijn overal op de beurs voelbaar en vormen in mijn ogen een belangrijke succesfactor. Ik ben al zo’n 15 jaar exposant op SPS en zou het niet willen missen om elk jaar deel uit te maken van de grote ‘meet and greet’ van de automatiseringsgemeenschap!”

Susanne Kunschert, Co-Managing Director, Pilz GmbH & Co.KG:
“De SPS van dit jaar was opnieuw een ontmoetingsplaats en een echt hoogtepunt voor ons.Pilz is al 32 jaar vertegenwoordigd op dit evenement en het is voor ons een bijzonder geschenk en een groot genoegen.We waarderen vooral de levendige uitwisseling ter plaatse, het samen bespreken van automatiseringsthema’s en het denken buiten de gebaande paden. Juist uit deze ontmoetingen op de SPS ontstaan innovaties en ideeën die ons dagelijks werk vooruithelpen.”

Vooruitzichten

Een gedetailleerde beursanalyse met verdere resultaten van de SPS 2023 zal begin 2024 beschikbaar zijn. De beurs van volgend jaar wordt gehouden in Neurenberg op 12 – 14 november 2024. Daarnaast kan de SPS gemeenschap vanaf 2024 een divers en vooral het hele jaar door scala aan nieuwe communicatieplatforms verwachten. Deze omvatten de digitale SPS Technology Talks evenementenserie, speciale nieuwsbrieven voor experts en het SPS CareerDrive platform, waar leveranciers en gebruikers kunnen netwerken. Ga voor meer informatie naar www.sps-exhibition.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven