Ga naar hoofdinhoud

Slimme softwareontwikkelingen met veiligheidsfuncties

In december organiseerde B&R Industriële Automatisering een persconferentie om de nieuwste ontwikkelingen van het automatiseringsbedrijf toe te lichten. Piet Tak, directeur B&R Benelux, en twee collega’s uit het Oostenrijkse Eggelsberg vertelden de aanwezige pers over recente innovaties in besturingstechniek. Tijdens het evenement in Breda ging de aandacht vooral uit naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van Smart Engineering en Smart Safe Reaction.

Onder meer door de integratie van veiligheids- en machinebesturingen hebben de verkopen van B&R de afgelopen jaren een ware vlucht genomen. Zo kwamen er alleen in 2010 al meer dan honderd nieuwe klanten voor Integrated Safety bij. Inmiddels heeft B&R wereldwijd meer dan 2.000.000 geïnstalleerde systemen en meer dan 500.000 dynamische servosystemen. Tevens zijn er meer dan 100.000 gebruikers van het software-ontwikkeltool Automation Studio waarvan binnenkort de nieuwste versie 4 zal verschijnen. Bij deze versie draait het allemaal om ‘efficiëntie’, volgens het automatiseringsbedrijf.

Smart engineering
Efficiëntie is volgens Dr. Hans Egermeier, Business Manager Automation Software bij B&R in Eggelsberg, het optimaal benutten van alle hulpmiddelen die nodig zijn om besturingssoftware te ontwikkelen, denk aan hardware, de IT-infrastructuur, de inzet van het ontwikkelingsteam en dit alles op een duurzame wijze. Vanuit deze visie is de nieuwste versie software-ontwikkelpakket Automation Studio 4 opgezet volgens de open communicatiestandaard OPC Unified Architecture. Het resultaat is een ontwikkelingsmethode die zowel efficiënt als duurzaam is, ofwel de methode bij uitstek voor ‘Smart Engineering’.

De ‘time to market’ wordt bij de ontwikkeling van nieuwe machines alsmaar korter. Voorheen werd eerst het mechanische deel van een machine ontwikkeld, daarna het besturingstechnische deel en vervolgens kon het geheel geprogrammeerd worden. De tijd die nodig is om al deze stappen achter elkaar te doorlopen hebben de hedendaagse softwareontwikkelaars niet meer. Voor software-ontwikkelaars betekent dit dat ze tools moeten hebben, waarmee ze vanaf de productontwikkelingsfase meteen mee kunnen denken. Een tool met simulatiemogelijkheden en objectgeoriënteerde software die universeel toepasbaar is. Volgens Egermeier is Automation Studio een ontwikkelpakket dat voortdurend meegroeit met de eisen en wensen van de markt.

Veiligheid boven alles
‘Simpeler, veiliger en slimmer’. Dat is het idee achter Smart Safe Reaction ofwel intelligent reageren als bijvoorbeeld een deur of een afschermhek van een machine wordt geopend tijdens het uitvoeren van een bewerking. Bedrijven willen niet zoals voorheen abrupt de hele machine stilzetten als iets of iemand zich begeeft in het werkgebied, maar gewoon op veilige snelheid, met behoud van alle data, doorwerken. Dit is de toekomst in de machinebouw en proceswereld volgens Franz Kaufleitner, Product Manager Integrated Safety Technology bij B&R in Eggelsberg. Dit leidt tot minder tijdverlies en geen verspilling meer van kostbaar materiaal.

In de machinebouw en proceswereld ligt de focus de laatste jaren meer en meer op veiligheid. Inspelend hierop kwam B&R in 2008 met de veiligheidsfunctie Smart Safe Reaction dat in de afgelopen jaren steeds verder is geëvolueerd. Zo is de meerassige servoversterkermodule Acoposmulti voorzien van ingebouwde veiligheidslogica SafeMC, hebben veilige I/O-modulen (SafeIO), de veiligheidscontroller Safelogic en veilige temperatuurmodules hun intrede gedaan en is het softwareontwikkelpakket Automation Studio uitgebreid met de programmeermodules SafeDesigner en SafeRobotics.

Het volledig artikel vindt u in het februari-nummer van Aandrijf-techniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven