Ga naar hoofdinhoud

Simpele emmer vraagt complexe beugelmachine

Het is niet zo moeilijk om thuis een beugel aan een emmer te zetten om hem op te tillen. Het fabrieksmatig aanzetten van die beugel op de emmer is echter allesbehalve eenvoudig. VHP Plastics Automation in Neede heeft zich gespecialiseerd in het ontwerp en de bouw van machines voor juist deze taak.

VHP in Neede kent twee takken van sport. VHP Production Automation & Total Solutions bouwt speciale machines om specifieke taken bij klanten te vervullen. Het gaat hier vooral om enkelstuks. VPH Plastics Automation heeft een eigen product dat in kleine series wordt gebouwd. Deze zogeheten emmeraanbeugelmachine bevestigt metalen of kunststof beugels aan kunststof emmers.

In een fabriek van kunststof emmers worden elke paar seconden producten uit de matrijs gestoten en moeten per uur honderden emmers van een beugel worden voorzien. De emmers zijn warm als ze uit de spuitgietmachine komen en bij de beugelmachine arriveren.

Verder is de producttemperatuur mede afhankelijk van de omgevingstemperatuur (zomer of winter). Bij kunststoffen kan dit een behoorlijke invloed hebben op de maattolerantie en mechanische eigenschappen. Het automatisch bevestigen van een beugel is dus zo simpel als het lijkt.

Hoogstaande kwaliteit
Voor het monteren van metalen of kunststof beugels zijn verschillende technieken nodig. Om snel en betaalbaar een verscheidenheid aan machines te kunnen aanbieden, heeft VHP zijn machines modulair opgebouwd. Frame, motoren, cilinders, ventielen en elektronica zijn vaak hetzelfde en ook de software is grotendeels gelijk.

De grootste problemen doen zich voor bij de aanvoer van kunststof beugels. Die zijn niet geheel vormvast (krom of getordeerd) en haken graag in elkaar. VHP heeft voor deze beugels een unieke separatietechniek ontwikkeld, waarop zij Europees octrooi heeft verkregen. Het mechanisme moet eenmalig worden ingesteld, is eenvoudig en slijt nagenoeg niet.

Uiteraard letten klanten op de aanschafprijs, maar de klantenkring van VHP bestaat voornamelijk uit bedrijven die 24/7 werken. Daar wordt ook goed naar de Total Cost of Ownership en Overall Equipment Efficiency gekeken. VPH kiest daarom uitsluitend voor kwalitatief hoogstaande componenten, die niet goedkoop in aanschaf zijn maar bieden de eindklant wel de gewenste lage TCO en hoge OEE.

VHP maakt voor de beugelmachines veel gebruik van componenten van Beckhoff en Festo. Bij dit soort mechatronische projecten is een goede onderlinge afstemming van mechanica, hardware (elektronica) en software een vereiste.

Het volledig artikel vindt u in het februari-nummer van Aandrijftechniek. Op YouTube vindt u een aantal videofilms waarin de werking van de machines te zien is.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven