Ga naar hoofdinhoud

Siemens richt vierde sector op

Siemens AG wil een toonaangevende speler zijn in de dynamische groei van steden en infrastructuur-investeringen. Hiertoe richt het bedrijf een vierde sector op – “Infrastructure & Cities” – die uit geselecteerde activiteiten van de Industry en Energy Sector zal bestaan. In de toekomst zal de Industry Sector zich uitsluitend toeleggen op industrieklanten en zijn industrie- en dienstenactiviteiten versterken.

“We oriënteren Siemens naar technologisch leiderschap in een breed spectrum van energie-efficiënte oplossingen voor steden en industrieën. Zo willen we de volgende jaren met onze omzet de kaap van de € 100 miljard bereiken”, aldus Peter Löscher, President en CEO van Siemens. Daarnaast plant Siemens de beursintroductie (primaire emissie) van haar dochteronderneming Osram in de herfst van 2011. Deze stap zal Osram meer ondernemingsvrijheid geven om haar leidende positie veilig te stellen en verder uit te bouwen in een sterk evoluerende verlichtingsmarkt. Op de buitengewone vergadering die op 28 maart plaatsvond, gaf de Raad van Toezicht van Siemens AG zijn goedkeuring aan deze beursintroductie.

Om mee vorm te kunnen blijven geven aan verdere technologische ontwikkelingen en marktevoluties, past Siemens, haar organisatiestructuur aan. De divisies Mobility, Building Technologies en Osram (tot de geplande beursintroductie), die momenteel deel uitmaken van de Industry Sector, en de divisie Power Distribution, die nu in de Energy Sector is opgenomen, zullen in de nieuwe Infrastructure & Cities Sector worden geïntegreerd.

Hierdoor zullen de competenties van het bedrijf worden gebundeld voor intelligent networking en het sturen van de stroomdistributie en het stroomverbruik. De nieuwe Sector zal zich toeleggen op de integratie van technologieën en op energie-efficiëntieoplossingen op maat voor privé- en openbare infrastructuren, zoals intelligente gebouwennetwerken en geïntegreerde mobiliteitsoplossingen. Steden alleen al bieden Siemens een marktpotentieel van zo’n 300 miljard euros.

In de toekomst zal de Industry Sector zich uitsluitend op industrieklanten richten. Hiertoe zal de Sector zijn industriële oriëntatie optimaliseren en de mogelijkheden voor dienstverlening nog beter benutten. De activiteiten van de divisie Industry Solutions zullen worden ondergebracht in de divisies Industry Automation en Drive Technologies evenals in de geplande divisie Customer Services.

Bovendien plant het bedrijf de beursintroductie van haar dochteronderneming Osram, die over eigen technologieën en een eigen marketingorganisatie beschikt. De moedermaatschappij zal een minderheidsbelang behouden. Osram is een wereldwijd gereputeerd verlichtingsmerk en Siemens is van plan op lange termijn ankeraandeelhouder te blijven. Door de beursintroductie zal Osram de ondernemingsvrijheid krijgen om haar toonaangevende concurrentiepositie verder te versterken op een verlichtingsmarkt die door een uiterst snelle technologische evolutie wordt gekenmerkt.

In de toekomst zal de Managing Board portfolio Technology alles in het werk stellen en de middelen bundelen om snel en efficiënt nieuwe markten, gebaseerd op nieuwe technologieën, aan te boren en uit te breiden. Dit omvat de sturing van de activiteiten van Siemens op het vlak van risicokapitaal. Bovendien zal deze bestuursinstantie verantwoordelijk zijn voor geïntegreerde ondernemingsbrede technologieplatformen, meer bepaald op het gebied van industriespecifieke IT en voor de coördinatie van partnerships met IT-bedrijven op groepsniveau.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven