Ga naar hoofdinhoud

Shell Eco-marathon Europa in Rotterdam

De openbare weg in Rotterdam is opnieuw het podium voor de Shell Eco-marathon Europa. Zeventien Nederlandse teams strijden tegen elkaar én tegen 200 Europese teams en demonstreren de laatste innovaties in mobiliteit. Rijden van Rotterdam naar Moskou op 1 liter brandstof lijkt een onmogelijke taak, maar studenten bewijzen het tegendeel.

Van 15 tot en met 19 mei zullen zuinigheidsrecords gebroken worden met conventionele brandstoffen als benzine, diesel, ethanol en GTL, en met alternatieve aandrijvingen als waterstof en elektriciteit. Na een jaar hard werken tonen de studenten tijdens deze dagen hun laatste innovaties op het gebied van mobiliteit aan zo’n 40.000 enthousiaste bezoekers. Vandaag werd in het stadhuis in Rotterdam het startschot gegeven voor de 29e editie van Shell Eco-marathon Europa.

Tijdens de presentatie van de plannen vandaag, presenteerde twee Nederlandse teams samen met de Rijksdienst voor Wegverkeer het plan om een officieel Nederlands kenteken te verkrijgen voor hun auto. “Het is bijzonder om te zien dat twee Nederlandse teams een kentekenaanvraag hebben lopen om de openbare weg op te kunnen. Het feit dat er straks wellicht Shell Eco-marathon auto’s deelnemen aan het dagelijks verkeer, laat zien dat deze studenten bezig zijn met de techniek van de toekomst en hedendaagse toepasbaarheid. We zijn zeer vereerd dat Rotterdam ook dit jaar weer een podium wil bieden voor deze studenten,” aldus Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland.

Rotterdam heropent haar stadspoorten
De introductie van een stratencircuit in Rotterdam vorig jaar demonstreert hoe nieuwe technologie kan werken in het hart van steden en het biedt een breed publiek de mogelijkheid om de innovaties van deze Europese studenten van dichtbij te zien. Het stratencircuit biedt nieuwe uitdagingen; met maar liefst vijf bochten van 90° moeten studenten nu meer dan ooit een beroep doen op hun rijvaardigheden, want de mate van remmen, versnellen en het nemen van bochten hebben tot 50% invloed op de resultaten.

Alexandra van Huffelen, wethouder van de gemeente Rotterdam: “Ik ben zeer trots dat Rotterdam weer het podium is voor een toonaangevend evenement als de Shell Eco-marathon. Het past goed bij een stad die zich sterk maakt voor duurzaam vervoer dat moet bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en halvering van de CO2-uitstoot. Ook dit jaar ben ik benieuwd wat de Europese talenten ons laten zien aan mogelijkheden voor een duurzame toekomst.”

Nieuw dit jaar is de samenvoeging van de categorieën zonne-energie en elektriciteit. Deze wijziging weerspiegelt de trend in de mobiliteitssector en biedt een grotere uitdaging in de elektrische klasse.

Shell Energy Lab
Shell Eco-marathon biedt naast de studentencompetitie een breed aanbod aan interactieve attracties en activiteiten voor jong en oud in het Shell Energy Lab. Een plek waar energie het middelpunt is en waar men de wereld van morgen kan beleven.

Daarnaast komt een mix van 500 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap op 15 mei samen op het internationale Powering Progress Together forum. Samen onderzoeken zij hoe nieuwe samenwerkingsverbanden en systeemdenken kunnen helpen in de ontwikkeling van de veerkracht van een stad, economie of ecosysteem. Dit zodat systemen zich kunnen aanpassen, en daar waar mogelijk zelfs groeien, in een wereld onder spanning.

Centraal staat de vraag in hoeverre een systeem ecologische, sociale en economische veranderingen moet kunnen ondervangen nu meer spanningen ontstaan door een toenemende druk op onze energie-, water- en voedselbronnen en acute gebeurtenissen, zoals droogte of overstromingen.

Shell Eco-marathon is een wereldwijd initiatief met naast Europa edities in de Verenigde Staten (4 – 7 april in Houston) en Azië (4 – 7 juli in Kuala Lumpur).

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven