Ga naar hoofdinhoud

Sermes en VEM willen Nederland heroveren

De van origine Oostduitse VEM elektromotoren zijn degelijk, robuust en betaalbaar. Om een aantal redenen liep de verkoop de laatste jaren terug. Sinds 1 januari 2011 is Sermes in Straatsburg de officiële vertegenwoordiger in Nederland, per 1 september werd Wim Hildering aange-steld als ‘sales back-office’ om met name het taalpro-bleem op te lossen. Uw hoofdredacteur ging zelf in Straatsburg kijken.

Straatsburg heeft in het verleden tot zowel Frankrijk als Duitsland behoord. De Elzas is, zeker langs de Rijn, grotendeels tweetalig. Veel medewerkers van Sermes spreken uitstekend Duits, zodat het met dat taalprobleem reuze meevalt.

De organisatie omvat vier afdelingen: kabels, motoren, verlichting en systemen. 70 % van het klantenbestand neemt producten en diensten af van alle vier afdelingen. Het bedrijf telt zo’n 270 medewerkers en behaalde daarmee in 2010 een omzet van 132 miljoen euro. Financieel is het een onafhankelijk bedrijf zodat het op lange termijn kan denken, financieren en investeren in bijvoorbeeld kwaliteit, testbanken en logistieke centra.

VEM
VEM bouwt ‘standaard’ motoren, dat wil zeggen laagspanning wissel- en draaistroommotoren (60 W – 500 kW, 3000 min-1 – 500 min-1), hoogspan-ningsmotoren (6 kV – 10 kV, 200 kW – 22,5 MW), generatoren (4,3 kVA – 500 kVA), softstarters (200 V – 690 V, 17 A – 1400 A), frequentieregelaars (0,37 kW – 7,5 kW) en branchespecifieke aandrijvingen. VEM was destijds de eerste fabrikant die de regelaars boven op de motoren bouwde!

De draaistroommotoren worden geleverd als norm-, explosieveilige, scheeps-, sleepring-, rem-, watergekoelde en speciale motoren. Gelijk-spannings-, stappen-, servo- en lineaire motoren zult u echter vergeefs zoeken in de catalogus.

De onderneming kwam in 1989 in Westduitse handen, waardoor het bedrijf moderner maar helaas ook duurder werd. In Nederland werd het merk lange tijd vertegenwoordigd door Dutchi Motors. Sinds 1 januari 2011 ligt de vertegenwoordiging bij Sermes, dat het merk al op de markt brengt in Frankrijk en Luxemburg. In september werd Wim Hildering (voorheen werkzaam bij Dutchi Motors) het aanspreekpunt in Nederland.

Nederlandse markt
Sermes heeft gekozen voor een gefaseerde aanpak van de introductie van het bedrijf op de Nederlandse markt. De eerste prioriteit ligt bij het terug-winnen van marktaandeel van VEM motoren. Daarna zullen successievelijk de motoren van het eigen merk Almo worden geïntroduceerd, de reductoren en tot slot de overige componenten van de afdeling motoren. Daarbij wil het huis zich profileren als systeemaanbieder: kast, besturing, frequentierege-laar, motor en vertragingskast uit één hand.

Het volledig artikel vindt u in het februari-nummer van Aandrijf-techniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven