Branche nieuws

Security voor industriële netwerken

“Europa is de slechtst beveiligde regio, als het gaat om de beveiliging van Scada-systemen.” Dit beweerden onderzoekers bij de CCC-conferentie in Hamburg. Stuxnet ligt bij iedereen ook nog vers in het geheugen. Dat lek werd in 2005 al ontdekt en in 2010 opgelost, maar volgens de onderzoekers is het ‘nog overal te vinden’. En er zijn meer bedreigingen, reden voor Mikrocentrum om op 11 juni een themadag over ‘Cyber Security’ te organiseren.

Het Stuxnet heeft bij menig bedrijf (maar nog lang niet overal) een aantal terechte vragen opgeroepen:

  • Hoe kon dit gebeuren?
  • Kan zoiets ook in onze productie of ons proces gebeuren?
  • Wie is er verantwoordelijk bij een calamiteit?
  • Kunnen we ons verzekeren tegen de schade van een cyberaanval?

De sprekers zullen op deze dag niet al te diep ingaan op de technische details van virussen, botnets en firewalls maar praktische richtlijnen geven aangaande de beveiliging.

Generieke vraagstukken
Tegenwoordig is de hardware behoorlijk uniform geworden. Het PC-platform is op elk niveau geaccepteerd en het netwerk moet overal op Ethernet en TCP/IP gebaseerd zijn en liefst ook nog wireless. Dit heeft veel voordelen, maar roept ook vragen om met betrekking tot beveiliging:

  • met een smartphone of tablet toegang tot Management Information Systemen, slimme keuze of potentieel risico?
  • toegang tot het netwerk in zowel in binnen als buitenland gewenst of niet?
  • hoe veilig is de technologische vooruitgang?

In industriële ethernet protocollen wordt grote aandacht geschonken aan deterministisch (real-time) gedrag. Ook Safety (veiligheid) is een belangrijk aspect, maar wie heeft er ook Security (beveiliging) in zijn speciale switch ingebouwd? Deze studiemiddag wil daarop een antwoord bieden.

De themadag zal plaatsvinden in het Mikrocentrum in Eindhoven. Deelname kost € 295,- exclusief BTW, voor High Tech Platform deelnemers en Sirris leden is deelname mogelijk voor € 245,- exclusief BTW. De themadag wordt begeleid door table top presentaties. Deelname daaraan is gratis voor High Tech Platform deelnemers, overige betalen € 450,- exclusief BTW. Aanmelding is mogelijk via de website van het Mikrocentrum. (foto: ISA)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven