Ga naar hoofdinhoud

Samenwerking FAU en RWTH in E-mobiliteit

Van elektrische auto’s wordt beweerd dat ze de mobiliteit van personen zullen veranderen. Autofabrikanten kunnen niet alleen voor het daarvoor vereiste onderzoek zorgen en zijn daarvoor op zoek naar partners, met name in de wetenschap. In Duitsland hebben de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken en de Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) gezamenlijk het open onderzoeksplatform E|Mobility opgericht.

Het onderzoeksplatform is gebaseerd op de in Aken ontwikkelde elektrische StreetScooter (foto). Deze geeft volledige toegang tot een echte voertuigconcept met alle relevante informatie en interfaces. Het voertuig is zodanig ontworpen dat, door een open innovatie aanpak, alle mogelijke vragen op het gebied van elektrische mobiliteit kunnen worden onderzocht.

Het moet dus ook open staan voor andere partners uit wetenschap en industrie. De StreetScooter zal voor het eerste keer worden gepresenteerd op 12 juni op de eerste Elektromobilproduktionstag in Aken. Partners in het Platform E | Mobiliteit partners kunnen voor hun onderzoek toegang krijgen tot het modulaire systeem van StreetScooter. Dat geldt voor alle onderdelen en de daarvoor aangepaste productieprocessen en-systemen.

Samenwerking
De Geschäftesstelle für Elektromobilität (GSE) van de RWTH Aken concentreert zich op vraagstukken voor de productie van complete voertuigen en het onderzoek naar energie-opslag. De leerstoel voor Fertigungsautomatisierung und Produktionssysteme van de FAU richt zich op de productie van elektrische aandrijvingen. De twee universiteiten vullen elkaar dus prima aan.

De FAU kan het intensieve voorwerk op het gebied van vermogenselektronica en de productie van elektromotorproductie in het Bayerische Technolozgiezentrum voor elektrische aandrijftechniek (het E|Drive-Center) inbrengen in samenwerking met de RWTH. Deze geldt als het meest gerenommeerde instituut van technologie als partner bij de productie van elektrische auto’s.

De gezamenlijke doelstelling voor het platform en voor de nauwe samenwerking tussen de twee universiteiten is het verminderen van de productiekosten voor het hele voertuigsysteem en zijn belangrijkste subsystemen. Dit geldt met name voor de elektrische aandrijving bestaande uit batterij, vermogenselektronica en elektromotor en het carrosserie. In deze context zullen de partners een gemeenschappelijke strategie op het gebied van elektrische mobiliteit productie ontwikkelen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven