Ga naar hoofdinhoud

Rusland partnerland Hannover Messe 2013

De Russische Federatie zal in 2013 partnerland zijn op de Hannover Messe. Dat hebben beursorganisator Deutsche Messe AG en het Ministerie van Industrie en Handel van de Russische Federatie bekendgemaakt. Beide zijden zijn ervan overtuigd dat de deelname van Rusland als partnerland goede kansen biedt voor nauwere econo-mische en handelsbetrek-kingen. Volgens de beursorganisatie zal het potentieel van inves-teringen in de Russische markt een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op exposanten en bezoekers.

De Russische regering prijst de Hannover Messe als wereldwijd een van de meest prestigieuze evenementen op het gebied van industriële, weten-schappelijke en technologische innovaties. De Russische overheid verwacht dat de komende Russische deelname als partnerland de Duits-Russische betrekkingen een belangrijke impuls zal geven.

Alleen al Duitse bedrijven zullen volgens een onderzoek van de Duits-Russische Kamer van Koophandel dit jaar voor bijna een miljard euro investeren in de Russische markt. Meer dan de helft van alle Duitse bedrijven die actief zijn in Rusland verwacht geen impact van de eurocrisis op zijn eigen bedrijf. Volgens het onderzoek kan Rusland de verliezen in de EU-regio zelfs compenseren. De positieve economische ontwikkeling in Rusland leidde volgens diezelfde Kamer in de eerste vijf maanden van 2012 zelfs tot een toename van de export.

Economische reus
Het partnerland op de Hannover Messe 2013 speelt een belangrijke rol in de energiepolitiek. Rusland is de belangrijkste leverancier van gas aan Europa. Russisch aardgas voldoet op dat moment voor ongeveer een kwart aan de Europese vraag naar gas.

Volgens een studie van energiereus ExxonMobil zal gas over zo’n twintig jaar de belangrijkste energiebron zijn. Vanaf 2030 zal aardgas de eerder dominante minerale olie vervangen en zo bijdragen tot het welslagen van de energietransitie. Rusland heeft de grootste gasreserves ter wereld. Deze zijn goed voor een kwart van de bewezen winbare reserves.

Het Russische beleid berust echter niet alleen op de energiesector. In aanvulling op de grote sportevenementen in 2018 (Olympische Spelen, Formule 1, World Cup) zijn er prioriteitsprogramma’s voor landbouw, huisvesting en ontwikkeling van de infrastructuur.

De nationale spoorwegen willen in 2014 ongeveer 27 miljard euro inves-teren. Ook steekt de staat tot 2013 ongeveer 24 miljard euro in de economische ontwikkeling van haar grondgebied in het Verre Oosten. President Poetin wil verder 25 miljoen gekwalificeerde banen creëren, waardoor voor zowel grote als kleine Europese bedrijven nieuwe kansen ontstaan.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven