Branche nieuws

De jury, die om de twee jaar de winnaars van de door igus gestichte ‘manus’-wedstrijd kiest, heeft deze keer meer werk gehad dan ooit: bij 437 innovatieve ideeën voor de toepassing van smeermiddelvrije kunststofglijlagers moesten de experts en wetenschappers een moeilijke keuze maken. Het resultaat werd gepresenteerd tijdens de Hannover Messe.

Er werd voor de zesde keer gezocht naar innovatieve toepassingen met smeermiddel- en onderhoudsvrije kunststof glijlagers die zich niet alleen onderscheiden door technische en economische efficiëntie, maar ook door creativiteit.

De inzendingen tonen de veelzijdige toepassingsmogelijkheden van kunststof glijlagers – en ze bewijzen op indrukwekkende wijze de creativiteit van de constructeurs in de machine- en voertuigbouw. Het spectrum reikt van meubelbouw, sporttoestellen, reha- en medische techniek tot de klassieke machine- en voertuigbouw. Al even indrukwekkend is het internationale karakter van de inzendingen uit 33 landen. Telkens meer dan 30 deelnemers komen uit China, Duitsland, Groot-Brittannië, India, Italië en Polen. De vijf juryleden, waaronder ook wetenschappers van het Institut für Verbundwerkstoffe in Kaiserslautern en de Fachhochschule in Keulen, hebben in de verleden weken alle inzendingen bekeken, beoordeeld en hun oordeel geveld.


De gouden ‘manus’ ging naar Ulrich Ghisler, constructeur bij de Deense Thorax Trainer APs. Zijn trainingstoestel voor de skilanglauf werkt met lineaire drylin-geleidingen die de stokken geleiden en zo een realistisch bewegingsverloop simuleren.

In de pneumatische rotatiemotor die Christian Geistberger van Hitzinger GmbH uit Oostenrijk heeft ontwikkeld, zorgen iglidur-glijlagers voor de regeling van de luchttoevoer. De aandrijving is het hart van een met perslucht aangedreven noodstroomvoorziening – een echt uitvindersidee.

Een nieuw lagerconcept voor een landbouwmachine, ontwikkeld door Andreas Höck van GKN Walterscheid GmbH, schept de voorwaarde voor een soepele rondloop en een lange levensduur onder extreem ongunstige omgevingsvoorwaarden. Basis van het concept is een onderhouds- en smeermiddelvrij iglidur-glijlager.

Alle inzendingen op een rij
Alle ingezonden kunststof glijlager-toepassingen vindt u op internet onder www.manus-wettbewerb.de resp. www.manus-award.com, velen daarvan zijn inclusief video. Per direct kunt u ook via manus@igus.de een kosteloze, 300 pagina’s tellende brochure over de wedstrijd aanvragen. Daarin vindt u alle manus-inzendingen van dit jaar: een spannende aansporing voor constructeurs die aantoont wat met kunststof glijlagers van igus allemaal mogelijk is.
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven