Ga naar hoofdinhoud

Piëzo-expert neemt draadvonkspecialist over

Heinmade in Eindhoven, leverancier van piëzokeramische oplossingen, heeft draadvonkspecialist CVT in Hoogeloon overgenomen. Daarmee stelt Heinmade de productiekennis en -technologie van CVT, die cruciaal is voor zijn piëzomodules, zeker. Met behulp van draadvonktechnologie wil het bedrijf voldoen aan de vraag naar steeds nauwkeuriger piëzosystemen.

Het principe van piëzo is al lang bekend:. Wordt kracht uitgeoefend op een piëzo-elektrisch (keramisch) materiaal, , dan geeft het een elektrische spanning af. Omgekeerd zorgt een elektrische spanning ervoor dat het materiaal een kracht kan uitoefenen.

Een piëzo-element kan dus worden gebruikt als sensor of als actuator. Een piëzosensor kan elektrisch een kracht of daarmee samenhangende verplaatsing meten, een piëzoactuator kan een bepaalde kracht uitoefenen c.q. een (uiterst kleine, nauwkeurige) verplaatsing realiseren.

De laatste decennia is het piëzo-effect bezig aan een opmars in de industrie. Toepassingen lopen uiteen van tiptoetsen voor consumentenelektronica en parkeersensoren voor auto’s tot inkjetkoppen,ultra-nauwkeurige aandrijvingen en high-tech trillingsdempers.

Heinmade
Heinmade is in 2005 gestart als distributeur voor hoogwaardige piëzocomponenten van internationale fabrikanten als Noliac en Piezomechanik. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een leverancier van piëzokeramische oplossingen voor met name de halfgeleiderindustrie en de medische technologie.

Het bedrijf heeft de piëzokennis en de productietechnologie in huis om voor high-tech klanten op piëzo gebaseerde systemen op maat te ontwikkelen en te leveren, van prototypes tot middelgrote series. Productie van onderdelen besteedt men uit, assemblage en testen van de systemen verzorgt het zelf, zo nodig in een cleanroom-omgeving.

CVT
CVT (Controlled Vonk Technologie) is al meer dan 35 jaar specialist op het gebied van draadvonken. Met hoogwaardige machines, die onbemand (24/7) kunnen draaien, biedt het bedrijf flexibiliteit, kwaliteit en hoge leverbetrouwbaarheid tegen een concurrerende kostprijs. Het bedrijf bedient klanten in de high-tech machinebouw en de medische industrie in onder meer Nederland, België, Duitsland en Zwitserland.


Heinmade is vijf jaar klant bij CVT wegens de nauwe toleranties (tot enkele micrometers) en de hoogwaardige afwerking (lage oppervlakteruwheid) die met draadvonken haalbaar zijn.

Toen directeur-eigenaar Albert van Heugten vorig jaar aangaf op termijn CVT te willen verkopen, greep Heinmade-directeur Hein Schellens zijn kans om deze cruciale productietechnologie in huis te halen. De belangrijkste reden is ketenbeheersing. Met de overname van CVT heeft Heinmade de maakkennis in eigen huis en kan men de doorlooptijden verder verkorten. Dat is vooral van belang in het ontwikkelstadium voor nieuwe producten, om snel prototypes te kunnen maken.

CVT gaat opereren als een zelfstandige eenheid die bestaande en nieuwe klanten zal blijven bedienen. Van Heugten blijft nog drie jaar verbonden aan het bedrijf voor het overdragen van zijn kennis en het inwerken van zijn opvolger, die inmiddels is aangesteld. Vooralsnog blijft CVT in Hoogeloon gevestigd, met een machinepark dat up to date is.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven