Ga naar hoofdinhoud

Physics@FOM Veldhoven 2012 succesvol

Dinsdag 17 en woensdag 18 januari verzamelden meer dan 1800 natuurkundigen zich in Veldhoven voor het grootste natuurkundecongres van Nederland: Physics@FOM Veldhoven. Bij uitstek de plek om nieuwe ontwikkelingen in de fysica te volgen en tevens nieuwe contacten op te doen. De internationaal gerenommeerde professoren Alain Aspect, Charles Kane en Juan Maldacena verzorgden dit jaar het plenaire programma. Daarnaast was er keuze uit 200 lezingen en 421 posterpresentaties uit alle hoeken van de fysica. Traditiegetrouw reikte FOM op dinsdagavond haar vier wetenschappelijke prijzen uit.

Voor honderd promovendi begon Physics@FOM Veldhoven al op maandagavond, met een master class van een bekende buitenlandse topfysicus. Maar na de openingslezing van Kane op dinsdagochtend ging het congres pas echt van start. De ruim 1800 deelnemers haastten zich naar hun favoriete parallelsessie. Goede wandelschoenen en een plattegrond waren vereist, want de NH Koningshof is groot en voor nieuwkomers een waar doolhof. Tussen de lezingen door was er tijd om de posters in de grote hal te bewonderen en een kijkje te nemen bij de live experimenten.

Na het diner op dinsdagavond kregen de deelnemers te horen dat ze een record hebben gebroken. Dit was het grootste zittende diner in Veldhoven ooit! Terwijl de deelnemers natafelden brak het officiële deel van de avond aan, waarin prof.dr.ir Jos Benschop de vier FOM-prijzen uitreikte. Dr. Klaas-Jan Tielrooij kreeg de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs en prof.dr. Maria Antonietta Loi de Minerva-Prijs.
 
De FOM Valorisatiehoofdstukprijs en de FOM Valorisatieprijs voor toepassingsgericht onderzoek gingen naar respectievelijk dr. Silke Diedenhofen en prof.dr.ir. Pieter Kruit. Daarna luisterde de hele zaal ademloos naar Aspect, die de avond afsloot met een interessante én amusante lezing over het duale karakter van licht. Bestaat het nou uit golven of uit deeltjes? En hoe meet je dat?

De woensdag was wederom goed gevuld, in de middag sloot Maldacena af en reikte FOM de Physics@FOM Poster Prize uit. Volgens de jury had Simon Huisman MSc dit jaar de allerbeste poster van het congres. De volgende editie van Physics@FOM vindt plaats op 22 en 23 januari 2013.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven