Ga naar hoofdinhoud

Ouders zien baanzekerheid in techniek

Ouders hebben een positief beeld van de technieksector. Zij zien hierin grote baanzekerheid, het maatschappelijk nut, een grote diversiteit aan functies en de internationale carrièremogelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan onder ouders met kinderen tussen de 8 en 18 jaar. Dit positieve beeld dat ouders hebben van de technieksector komt echter nog onvoldoende tot uiting in het keuzegedrag van hun kinderen. Te weinig jongeren overwegen een technische opleiding te gaan volgen. De komende decennia wordt een enorm tekort verwacht als het gaat om technisch geschoold personeel.

De topsectoren (zoals Water, Chemie en Industrie) hebben in het Masterplan Bèta en Technologie de ambitie neergelegd dat in 2025 vier op de tien jongeren een studie met een technisch profiel afrondt. De realiteit loopt hier echter nog ver op achter. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Kivi Niria en het Platform Bèta Techniek lieten in augustus 2012 door Bureau Consumenten Onderzoek een onderzoek uitvoeren onder ouders met kinderen tussen de 8 en 18 jaar.
 
Het is bekend dat ouders een belangrijke rol spelen in het keuzegedrag van hun kinderen, vandaar dat dit onderzoek gericht was op het beeld dat ouders hebben van de technieksector. Het blijkt dat dit beeld positief is. Een hoge baanzekerheid, het maatschappelijk nut, een grote diversiteit aan functies en de internationale carrièremogelijkheden scoren goed.

Werk aan de winkel
“We zien dat het imago van techniek onder ouders goed is en dat dit dus niet direct een barrière vormt voor het keuzegedrag van hun kinderen. Niet iedereen die voor een technisch profiel kiest, kiest echter ook automatisch voor een technische studie. Momenteel studeren op hbo/wo niveau ongeveer een op de vier studenten af met een technisch profiel. Gezien de ambitie van vier op de tien moet er dus nog veel gebeuren.

Het blijft belangrijk om met ouders en jongeren in dialoog te blijven over de voordelen van een technische opleiding”, aldus Martin van Pernis, President van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Kivi Niria.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven