Ga naar hoofdinhoud

Opkomende economieën potentieel voor veiligheidsmarkt

Door de introductie van stringente veiligheidseisen in de ontwikkelde landen zal de vraag naar de oplossingen voor machineveiligheid aanzienlijk stijgen. De groei van de industriële sectoren in opkomende landen zorgen voor verdere expansie. Volgens een analyse van Frost & Sullivan , Strategic Analysis of Global Machine Safety Market, was de markt in 2011 goed voor een omzet van meer dan 1,27 miljard dollar en zal die naar schating groeien tot 1,75 miljard dollar in 2016.

Machinebouwers over de gehele wereld realiseren zich dat de veiligheid van hun machines hen een concurrentievoordeel en een goed imago bij het publiek biedt. Ze bouwen dus machineveiligheidsystemen in, ondanks de economische neergang.

Veiligheid noodzaak
Veiligheidssystemen bewaken de ‘gezondheid’ van fabrieken en machines om de kans op beschadigen te verminderen en de levenscyclus te verlengen. Bovendien verkleinen ze de kans op aan het werk gerelateerde verwondingen, waardoor machinisten ook efficiënter kunnen werken. Vandaar dat eindgebruikers investeringen in oplossingen voor machineveiligheid. (foto: Pilz)

Bovendien zijn er wettelijke verplichting voor de werkgever om een veilige werkomgeving voor zijn medewerkers te creëren. Vooral in de ontwikkelde landen, waar de rechtshandhaving hoog is, zijn zich ervan bewust dat het economischer is om de veiligheid van machines en apparaten te verhogen, dan om de kosten voor niet-naleving (ziekteverzuim en boetes) te betalen. Verbeteringen in veiligheidsoplossingen bieden daarmee ook onder conservatieve eindgebruikers kansen voor aanbieders van machineveiligheidssystemen

De economische situatie dwingt productiebedrijven echter om zich te concentreren op het verlagen van operationele en onderhoudskosten. Dit leidt tot dalende investeringen in gebieden die niet cruciaal zijn voor de werking van de installatie. Helaas beschouwen veel eindgebruikers veiligheidsoplossingen als niet-kritisch. In ontwikkelingslanden zorgt ook slechte naleving van het beleid tot lagere investeringen, wat leidt tot een lagere omzet en een langzamere ontwikkeling van de technologie.

Perceptie
Volgens het rapport is een verandering in de perceptie van vitaal belang om de invoering van machineveiligheid (en daarmee van medewerkers, installaties en het milieu) te verbeteren. Eindgebruikers moeten zich realiseren dat een veilige werkomgeving geen optionele verbetering van het productieproces, maar een noodzaak en een verplichting aan medewerkers.

Om de acceptatie te verbeteren moeten leveranciers van veiligheidsoplossingen hun potentiële klanten informeren over alle voordelen van machineveiilgheid. Om hun investeringen optimaliseren, moeten eindgebruikers van hun kant moeten weten hoe ze de kans op letsel bepalen en kiezen voor oplossingen die aan hun specifieke behoeften voldoen.

Strategic Analysis of Global Machine Safety Market is onderdeel van de Industrial Automation & Process Control Growth Partnership Services programma van Frost & Sullivan. Dit programma omvat ook onderzoek op het gebied van elektronische veiligheidssensoren, veiligheidsschakelaars, veiligheidsrelais, de veiligheid en programmeerbare logische controllers (PLC’s). Alle onderzoeken zijn opgenomen in abonnementen.

Wie geïnteresseerd is in meer informatie over dit specifieke onderzoek, kan een e-mail sturen naar Frost & Sulilvan.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven