Ga naar hoofdinhoud

Opdracht windmolenpark voor Ballast Nedam

Ballast Nedam heeft een contract van circa 250 miljoen euro binnen gehaald voor het ontwerpen, leveren en plaatsen van tachtig windmolenfunderingen voor een Duits windenergiepark in zee. Volgens het bouwbedrijf zal uiterlijk eind 2011 de overeenkomst definitief financieel zijn afgerond. De werkzaamheden staan gepland voor 2012 en 2013.

Ballast Nedam tekende begin september het contract voor ‘Butendiek’ offshore windmolenpark met wpd Offshore, ontwikkelaar van offshore projecten. Het buitengaats windmolenpark bevindt zich in de Duitse Bocht, 32 kilometer ten westen van het Duitse eiland Sylt. De diepte van het water op de locatie van het windmolenpark ligt tussen de 17 en 22 meter. Een fundering bestaat uit een zogenaamde stalen ‘monopile’ en een verloopstuk waarop de toren van de windturbine geplaatst wordt.
Ontwerp en constructie van de funderingen vinden plaats in 2012; de plaatsing staat gepland voor 2013. Het windmolenpark bestaat uit 80 turbines, elk met een capaciteit van 3,6 MW, waarmee de totale capaciteit op 288 MW komt.

Heavy Lift Vessel
Ballast Nedam gebruikt voor het plaatsen van de funderingen de Heavy Lift Vessel (HLV) Svanen. Momenteel is de HLV Svanen bezig met het plaatsen van funderingen voor het London Array windmolenpark in het Verenigd Koninkrijk, daarvoor werd zij ingezet voor 51 funderingen voor het Walney 2 windmolenpark in de Ierse Zee. In 2012 zal de HLV Svanen weer paraat moeten staan bij de bouw van het Anholt windmolenpark voor de Deense kust.

De HLV Svanen is al vaker ingezet voor het plaatsen van windmolenfunderingen

De HLV Svanen is al vaker ingezet voor het plaatsen van windmolenfunderingen (foto: Ballast Nedam)

Dit contract bevestigt de sterke positie van Ballast Nedam als één van de grootste spelers op de groeiende Europese markt voor offshore windmolenparken. Ook voor de komende jaren worden volop kansen gezien voor vervolgopdrachten binnen deze sector.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven