Ga naar hoofdinhoud

Ontwikkelingen in mobiele compressoren

De markt voor dieselgedreven mobiele apparatuur, waaronder compressoren, wordt al jaren gedomineerd door een handjevol grote spelers. Een bekende naam in dit veld is Ingersoll Rand, waarvan de ‘portable power machines’ sinds 2009 in ons land worden verkocht en geserviced door importeur/dealer Gencom. Wat daarbij opvalt is dat de naam Ingersoll Rand langzaam maar zeker plaats maakt voor het Doosan logo. Nico van Duijn, manager van de Gencom-vestiging in Zevenhuizen, legt uit wat de ontwikkelingen in het mobiele dieselgedreven marktsegment zijn.

Hoe zit dat nu met Ingersoll Rand, Doosan en Gencom? “Rond 2007 raakte de bouwwereld (zowel woning- als wegenbouw) in een recessie en dat was voor Ingersoll Rand het teken om haar divisie bouwmachines in de etalage te zetten,” legt Van Duijn uit. “Het programma ABG wegenbouwmachines (onder meer over walsen, asfaltmachines, etc.) werd verkocht aan Volvo. De boorinstallaties gingen naar Atlas Copco. De ‘portable power machines’ en het merk Bobcat (wielladers, graafmachines, knikladers, verdichtingsmachines, trilwalsen, etc.) werden gekocht door Doosan uit Zuid-Korea. De stationaire compressoren worden nog steeds gebouwd en verkocht door Ingersoll Rand, dat in Nederland een vestiging heeft in Zoeterwoude.”

De verkoop van Bobcat machines liep via dealers, terwijl de ‘portable power machines’ sinds de overname via de fabrieksvestiging van Doosan Infracore Nederland op de markt werden gebracht. De naam Ingersoll Rand stond toen nog groot op de machines. Dat heeft nog een paar jaar geduurd om zo optimaal van de naamsbekendheid te profiteren. Dat is langzaam omgedraaid en inmiddels is Doosan het merk voor de ‘portable power’ machines.

Van Duijn: “In 2009 nam de onderneming het besluit om de markt voor ‘portable power machines’ niet meer via eigen vestigingen, maar via gespecialiseerde dealers te gaan benaderen. Op dat moment is Gencom opgericht, sindsdien de enige Nederlandse importeur/dealer van Doosan generatoren, compressoren en lichtmasten. We verkopen marktbreed rechtstreeks aan ondernemingen, verhuren (voornamelijk aan grote bedrijven en verhuurbedrijven) en voeren onderhoud, reparaties, modificaties en revisies uit.”

Het volledig artikel vindt u in het augustus-nummer van Aandrijf-techniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven