Branche nieuws

Ontwerpen in 2013 – en hoe nu verder?

Op 19 november organiseert het vakblad De Constructeur weer zijn Constructeursdag. Plaats van handeling is wederom De Fabrique in Maarssen. Net zoals vorig jaar heeft de dag het overkoepelend thema ‘outside the box-ontwerpen’ meegekregen. Dit jaar gaat men een stapje verder met de ondertitel ‘Ontwerpen in 2013 – en hoe nu verder?’ Erik Tempelman van de TUDelft treedt op als dagvoorzitter.

Onderzoek onder de bezoekers aan de vorige editie heeft uitgewezen, dat voor 75% inspiratie de doorslaggevende factor is geweest om de Constructeursdag te bezoeken. Ruim 90% weet te melden dat het evenement aan de verwachtingen heeft voldaan een volgende editie weer te zullen bezoeken.

Ontwerpers en constructeurs zijn degenen die ideeën werkelijkheid en beloftes (moeten) waarmaken. Maar welke beloftes zijn er voor de toekomst? En hoe gaat dat zijn weerslag vinden in ontwerp en constructie, en hoe gaat dat met de volgende generatie?

Voor de volgende generatie wordt op deze dag twee maal het podium vrijgemaakt. Laatstejaars van TU Delft zullen laten zien hoe zij naar de toekomst en het vak kijken en wat dat concreet nu al heeft opgeleverd.

‘More with less’
Ontwerpers en constructeurs zullen een cruciale rol spelen bij het beantwoorden van de maatschappelijk vraagstukken. Lichtgewicht ontwerpen en energiebesparing zijn daarin belangrijke thema’s. Maar als een lichter product moet worden ontworpen, moeten mechanica, akoestiek/trillingen en thermische isolatie een integrale discipline vormen, in plaats van een sequentiële.

‘Groen’ is een andere trend die behalve ‘hip’ ook relevant is en het nodige kan opleveren. Nauwkeurig de milieubelasting analyseren en het ontwerp hierop optimaliseren, kan leiden tot een hogere opbrengst, lagere milieubelasting en energieverbruik, minder uitval, minder onderhoud en minder storingen.

Additive manufacturing vormde vorig jaar de hoofdmoot van de dag, maar de snelle ontwikkeling en prijsdaling hiervan blijven ontwerpers intrigeren. Tijdens de dag zal worden ingegaan op de nieuwe mogelijkheden en de impact op het ontwerpproces.

Ook ‘groen’ is inspiratie uit de natuur. Ontwerpers laten zich inspireren door de natuur en staan open voor de oplossingen die de natuur te bieden heeft. Vooral Festo heeft zich de laatste jaren laten inspireren door Moeder Natuur. Het laatste staaltje van het bedrijf is de BionicOpter, een robotlibelle waarvan de complexe vliegbewegingen met een smartphone worden bediend.

Toegang
Voor abonnees van het vakblad is het evenement gratis toegankelijk, niet- abonnees betalen € 75. Wie een jaarabonnement op het blad neemt, betaalt ook geen entree.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven