Ga naar hoofdinhoud

Normen voor SI-stelsel van grootheden en eenheden herzien

Het SI-stelsel van grootheden en eenheden is vastgelegd in de internationale norm ISO 31. In samenwerking met de International Electrotechnical Commission (IEC) heeft ISO deze norm herzien en hernummerd als ISO 80000. De norm bevordert de communicatie tussen auteurs en lezers van technische documenten waarin symbolen voor grootheden en eenheden worden gebruikt.

ISO 80000 bestaat uit 14 delen. Vrijwel al deze delen zijn aanvaard als Nederlandse norm en gepubliceerd als NEN-ISO-norm. In Nederland was het SIstelsel vastgelegd in oorspronkelijke NEN-normen en ISO 31 werd destijds bij publicatie niet overgenomen als NEN-ISO-norm. Dat geldt nu dus wel voor ISO 80000 en daarmee zijn NEN 999, NEN 1000, NEN 1226, N 1267 en NEN 3069 vervallen.

Op dit gebied blijft alleen NEN 3049 bestaan, omdat daarin de herleiding van andere eenheden tot SI-eenheden is vastgelegd. Voor deze norm bestaat geen internationale tegenhanger. NEN-ISO 80000 is van belang voor alle technische vakgebieden en is wereldwijd toepasbaar. In de norm wordt ook aandacht besteed aan wiskundige symbolen, natuurkundige constanten en dimensieloze kengrootheden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven