Ga naar hoofdinhoud

Normen voor laagspanning vertaald

Bij NEN is de Nederlandse vertaling van de normen voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen verschenen (NEN-EN-IEC 61439-1 en NEN-EN-IEC 61439-2). Deel 1 bevat de algemene regels, deel 2 beschrijft de bijzonderheden voor schakel- en verdeel-inrichtingen bestemd voor gebruik door geïnstrueerde (professionele) personen. Met de vertalingen wordt de overstap van de ‘oude’ 60439-normenreeks naar de ‘nieuwe’ 61439-reeks voor de Nederlandse paneelbouwers en installateurs vereenvoudigd.

De internationale normcommissie heeft enkele jaren geleden besloten de normenreeks voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen grondig te herzien. Niet alleen de inhoud maar ook de structuur van de normenreeks wordt volledig geactualiseerd.

De eerste nieuwe delen zijn in december 2009 in het Engels verschenen. Ze behandelen het belangrijkste toepassingsgebied van de normenreeks: schakel- en verdeelinrichtingen voor gebruik door geïnstrueerd personeel. Hierbij moet u denken besturingskasten voor machines, industriële in-stallaties, luchtbehandeling en andere elektrotechnische installaties. Gezien het grote aantal bouwers van deze systemen heeft NEN deze delen vertaald naar het Nederlands.

Nog niet af
Met deze eerste twee delen is de nieuwe normenreeks NEN-EN-IEC 61439 niet af. Diverse delen zitten nog in de pijplijn. Samen met deel 1 moeten ze worden gebruikt voor schakel- en verdeelinrichtingen voor gebruik door ‘leken’, voor gebruik op bouwplaatsen, voor gebruik in de openbare elektriciteitsvoorziening en voor railkokersystemen. Nieuw is de ontwikkeling van een extra deel voor gebruik op campings, jachthavens en laadplekken voor elektrische auto’s. Gegeven het kleiner aantal producenten dat deze specifieke schakel- en verdeelinrichtingen bouwt, zijn er geen plannen om deze delen te vertalen.

De vertalingen van NEN-EN-IEC 61439-1 en -2 zijn uitgevoerd onder de eindverantwoordelijkheid van de Nederlandse normcommissie voor laag-spannings-schakelmaterieel. Ze zijn te bestellen bij NEN. Dit instituut geeft 14 september in Delft de cursus Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439. (foto: Phoenix Contact)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven