Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe vertegenwoordiging voor Stamhuis

Stamhuis Lineairtechniek heeft met Rosa Sistemi een nieuwe leverancier in huis op het gebied van lineairtechniek. Tegelijkertijd introduceert Rosa een grotere (65mm) uitvoering van hun MG-monoguide rollenomloopgeleiding. De MG-rollenomloopgeleidingserie van Rosa bestaat sinds 2009 en was tot voor kort leverbaar in de maten 25 mm, 35 mm, 45 mm en 55 mm. De fabrikant uit Milaan (I) claimt met de profielrailgeleiding type MG hogere stijfheid en draagtallen dan met conventionele rollenomloopgeleidingen.

Doordat Rosa alle rails naar de nul maat slijpt zijn wat betreft de voorspanning de loopwagens op iedere rail te gebruiken. Rosa levert wat de rails betreft alleen de hoogste nauwkeurigheidsklasse. De loopwagens zijn in vier nauwkeurigheidsklassen beschikbaar. Door nu de loopwagen op maat te slijpen en het contactvlak en de kanteling van de rol te compenseren (afwijkende hoek) kunnen zij garanderen dat de rol volledig aanligt op de rail.

Bij het maken van de voorspanning wordt de bovenzijde van de wagen van nature enkele microns hol getrokken omdat de zijkanten van de wagen naar buiten worden gedrukt door de voorspanning. De wagens worden daarom als laatste stap in gemonteerde toestand, dus onder voorspanning nageslepen op een Masterrail zodat bovenzijde en zijkant van de wagen vlak en haaks liggen ten opzichte van de rail.

Vervolgens worden de loopwagens normaals nagemeten en met een laser voorzien van de tolerantiecodes. Dit is in tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij het creëren van voorspanning bij rollengeleidingen. Meestal wordt de behuizing gemeten en vervolgens de voorspanning gecreëerd door toepassing van rollen met verschillende diameter maten.

Goed zichtbaar hier bij de loopwagen zijn de rollen en de dubbele afdichtingslip

Bij de MG-Monoguide zijn alle rollen gelijk en zit de voorspanning in de tolerantie van de loopvlakken geslepen. Er hoeft bij vervanging van een geleidingwagen alleen de juiste tolerantieklasse opgegeven te worden. Rosa zegt dat ze er in geslaagd zijn om een extra draagrol in de loopbaan te krijgen bij de normale lengte wagens en tot twee extra draagrollen bij de langere versies. Hierdoor neemt het draagvermogen van de wagens toe met circa acht tot tien procent.
 
Flexibiliteit
De machinebouw in Nederland is flexibel en maakt vooral kleine series of zelfs enkelstuks. Voor Stamhuis is naast kwaliteit dan ook belangrijk dat een leverancier hierop kan inspelen en snel kan schakelen als er zich wijzigingen of problemen voor doen. Recentelijke ontwikkelingen (op verzoek van klanten) doen zich voor op het gebied van het integreren van meetsystemen in de rollenomloopgeleidingen voor een nauwkeurige plaatsbepaling.

Rollen profielrailgeleidingen worden onder andere toegepast in kunststofspuitgietmachines, freesmachines, excenterpersen voor buigtechniek, robottracks, precisie snijmachines en langgat boormachines.

Het volledig artikel van ons fabrieksbezoek vindt u in het april-nummer van Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven