Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe veiligheidsfuncties in de Drive en Digital Twin


Onder het motto “We Max Up Your Automation” breidt Sigmatek de productrange voortdurend uit en optimaliseert haar huidige portfolio. Daarbij staan flexibiliteit en gebruikersgemak bij de implementatie van een applicatie hoog in het vaandel. Highlights op de SPS in Neurenberg zijn de uitgebreide, TÜV-gecertificeerde veiligheidsfuncties van de MDD 2000 servo aandrijvingen, die hoge prestaties combineren met de grootst mogelijke veiligheid. Daarnaast ondersteunt de engineering software de op model gebaseerde ontwikkeling met Digital Twin. Deze implementatie helpt machinefabrikanten om betere machines te bouwen in minder tijd.

De Sigmatek DIAS-Drive 2000-serie combineert een hoge vermogens-dichtheid en flexibiliteit voor servomotorbesturing in een zeer compact ontwerp. Nu zijn er nog meer veiligheidsfuncties geïntegreerd in de MDD 2000 servo aandrijvingen. Naast de belangrijkste functies Safe Torque Off (STO), Safe Stop 1 (SS1), Safe Operating Stop (SOS), Safe Brake Control (SBC) en Safely-Limited Speed (SLS) zijn er een 12-tal veiligheidsfuncties bijgekomen: safe speed-, acceleratie-, positie- en draairichtingfuncties – alle SIL 3, PL e, Cat. 4 en TÜV gecertificeerd.

Voor nauwkeurig passende aandrijfoplossingen kan het flexibele servo systeem enkel- of driefasig met 230-480 VAC worden gebruikt. Naast één tot drie assen zijn ook voeding, lijnfilter, remweerstand en DC-link aan boord – en dit alles op een formaat van 75x240x219 mm (maat 1). Zo wordt de hoogste vermogensdichtheid bereikt. Maat 1 biedt een capaciteit van maximaal 3x 5 A nominaal of 3x 15 A piekstroom, de dubbele breedte maat 2 tot 3x 10 A nominaal of 3x 30 A piekstroom. De overbelasting factor is tot 300 procent. Zeer korte controllercyclustijden van 62,5 μs geven de DIAS-aandrijvingen uitstekende servo prestaties. De modules kunnen stand-alone of in combinatie met een willekeurig aantal MDD-2000-asmodules van beide groottes worden gebruikt. Ze kunnen zonder gereedschap worden aangesloten met behulp van baying-technologie. Dit elimineert de noodzaak van complexe individuele bedrading voor stroom, DC-linkkoppeling en real-time Ethernet-communicatie. De Hiperface DSL-oplossing© met één kabel is geïntegreerd in de standaard, waardoor de bekabelingsinspanning wordt geminimaliseerd.

Digital Twin in LASAL: sneller naar betere machines door parallellisatie

In dit proces wordt samen met 3D-modellen van de mechanica een complete Digital Twin gemaakt voor de op fysica gebaseerde 3D-simulatie. Deze fungeert als een geldige basis voor de gedetailleerde softwareontwikkeling, elektrische planning en ontwerp van een machine of installatie. Hierdoor is het mogelijk om alle ontwikkelingsstappen van planning tot inbedrijfstelling virtueel weer te geven, te simuleren, te testen en te valideren – of het nu gaat om individuele machinefuncties of complete systemen.

Een voordeel van deze modelgebaseerde ontwikkeling met de Digital Twin is om de ontwikkeling te parallelliseren en zo te versnellen. Bovendien is het niet nodig om te wachten tot de echte mechanica en hardware beschikbaar zijn voordat u gaat tunen en testen. Als een andere essentiële stap naar betere machines is er de mogelijkheid van virtuele inbedrijfstelling. De Digital Twin vervangt de echte machine of het echte systeem. Dit wordt in eerste instantie volledig gesimuleerd als een computermodel met “software in the loop”. Pas dan volgt de overdracht van de programma’s naar de echte besturingshardware (“Hardware in the Loop”).

Om dit mogelijk te maken, zijn alle externe I/O-objectklassen aanzienlijk uitgebreid in de LASAL-ontwikkelingstool. Deze “geavanceerde I/O’s” hebben niet langer noodzakelijkerwijs echte verbindingen nodig aan hun “buitenste” uiteinde, maar kunnen in verschillende modi werken met vooraf gedefinieerde, gesimuleerde of waarden die in de Digital Twin zijn gemaakt. Dit helpt de ontwikkelingstijd te verkorten, het ontwikkelingsrisico te minimaliseren en nabewerking te elimineren. Machine- en systeemfabrikanten kunnen zo sneller betere machines ontwikkelen en hun marktpositie veiligstellen.

De toepassingsmogelijkheden van de Digital Twin zijn echter nog lang niet uitgeput met de inbedrijfstelling. Deze kunnen tijdens het gebruik worden uitgevoerd om afwijkingen te detecteren en de juiste acties te ondernemen. De fouttolerantie en de levensduur van de machine worden hierdoor verhoogd en voorspellend onderhoud wordt ingeschakeld.

Sigmatek is aanwezig tijdens de SPS-IPC-DRIVES in Neurenberg (DE) in hal 7 stand 270 van 14-16 november.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven