Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe CANopen documentatie

CAN in Automation (CiA) heeft twee nieuwe docu-menten gepubliceerd voor verdere en verbeterde toepassing van het CANopen protocol voor industriële netwerken. Het eerste betreft versie 1.0 van het CiA 456 CANopen apparaatprofiel voor configureerbare netwerkcomponenten. Het tweede document is versie 1.0 van de CiA 852 CANopen aanbevelingen voor op specificatie CiA 401 gebaseerde subsys-temen voor werkplekken.

Versie 1.0 van het CiA 456 CANopen apparaatprofiel is bedoeld voor configureerbare netwerkcomponenten zoals CAN bridges en CAN switches. Dergelijke apparaten verbinden twee (bridge) of meerdere (switch) CAN netwerksegmenten. Ze zijn configureerbaar met betrekking tot de bit-timing en het doorsturen en filteren van CAN frames tussen de segmenten.

De configuratie gebeurt via de CAN-poort die CANopen ondersteunt. Deze CANopen interface implementeert het CiA 456 profiel. In totaal kan de bridge of switch vijftien onafhankelijke CAN-poorten plus de CANopen interface bieden. Componenten die in overeenstemming zijn met dit profiel kunnen CAN segmenten verbinden die elk type protocol in een hogere laag ondersteunen (bijvoorbeeld CANopen, DeviceNet, Isobus, J1939 of Arinc 826).

CiA 401
In veel mobiele werktuigen maken de werkplekken van chauffeur en machinist werkplekken gebruik van een embedded CANopen netwerk. Het nu vrijgegeven document specificeert de CANopen interface voor operator omgevingen met HMI-functionaliteit (human machine interface).


Specifatie CiA 401 beschrijft het apparaatprofiel voor generieke I/O modules.

Hierbij valt te denken aan eenvoudige afstandsbesturingen, stoelen met geïntegreerde joysticks, voetpedalen, drukknoppen, indicators, etc. en complete bedieningscabines. Dergelijke componenten zijn afgestemd op (maar niet beperkt tot) bouw-, mijnbouw-, landbouw- en bosbouwmachines, havenkranen, schepen en vaartuigen, rolstoelen en alle andere soorten machines op wielen.

Het document geeft ook aanbevelingen over aantallen bedieningscompo-nenten voor werkplekken, afhankelijk van de locatie (voor linker- en rechterhanden en voeten). Bovendien worden voorstellen gedaan voor aantallen componenten in een apparaat.

De aanbevelingen zijn erg behulpzaam voor een systeemontwerpen. Het vermindert de hoeveelheid werk voor samenbouwen en configureren omdat gebruik kan worden gemaakt voor voorgeprogrammeerde routines.

Het eerste document kan worden besteld, het tweede is gratis te down-loaden vanaf de website van CiA.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven