Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe branchevereniging gebouwautomatisering

Op initiatief van Piet van Veelen, directeur-groot-aandeelhouder van Vedotec en voorzitter van LonMark Nederland, wordt mogelijk een branchevereniging Gebouwautomatisering opgericht. De leden willen, vanuit een eigen gezamenlijk specialisme, elkaar sterk maken om voor investeer-ders in en gebruikers van gebouwen de business case van een rationele investering in automatisering op tafel te krijgen.

In de gebouwenautomatiseringsmarkt zijn de belangen nog zo versnipperd en ondoorzichtig, dat er soms alleen maar verliezers zijn. De LonMark-voorzitter stak zijn nek uit en nam het initiatief om te gaan praten met vertegenwoordigers van de ‘concurrerende’ busstandaard BACNet. Toen bestuur en leden van LonMark zich achter het idee schaarden was de weg vrij om de samenwerking met anderen te zoeken. Voorzitter Gijs de Koning van BACNet Interest Group Netherlands was snel gewonnen voor de samenwerkingsgedachte.

Eind maart is een belangrijke volgende stap gezet. In een ‘Captains’ Club’ met meer dan tien van de belangrijkste marktpartijen is het fundament gelegd voor een brede branchevereniging. Tot de ‘founding fathers’ behoren de drie leidende leveranciers van systeem hard- en software, enkele grote gespecialiseerde installatiebedrijven, de grote engineerings-/adviesbureaus en een aantal deelproductleveranciers .

Behalve op de gezamenlijke marketing van de integratiegedachte en de verdienmodellen gaat de branchegroep zich richten op de belangen-behartiging bij relevante stakeholders, zowel publiek als privaat. LonMark Nederland en de BACNet-organisatie blijven gewoon bestaan. De nieuwe branchegroep gaat een en ander bundelen en overkoepelen.

Het initiatief wordt ondersteund en gefaciliteerd door FHI, federatie van technologiebranches.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven