Ga naar hoofdinhoud

NHL-studenten bouwen zonneboot

Medewerkers en studenten van het Kenniscentrum Jachtbouw van NHL Hogeschool zijn druk bezig met de bouw van een zonneboot voor een Chinees team van de Technische Hogeschool in Liyang. Dit team wil in 2012 meedoen aan de ‘DONG Energy Solar Challenge’, voorheen bekend als de ‘Frisian Solar Challenge’. Eind november is de boot klaar en wordt deze naar Liyang verscheept.

Het Kenniscentrum Jachtbouw krijgt bij de bouw van de boot hulp van het bedrijf MG Electronics en van het Solarboat Racing Team, een team dat voornamelijk uit NHL-studenten bestaat. Het Chinese team bouwt zelf ook een boot, maar wil graag een boot uit Friesland als sparringpartner. Het Kenniscentrum Jachtbouw heeft veel ervaring op het gebied van varen op zonne-energie. In februari beslist het Chinese team door middel van een race welke boot mee gaat doen aan de Solar Challenge.

Chinese delegatie
Op vrijdag 7 oktober zal er een delegatie uit Liyang naar Leeuwarden komen om de vorderingen van de bouw te inspecteren. De delegatie wordt ontvangen door Ferd Crone, de burgemeester van Leeuwarden. Daarnaast brengen ze een bezoek aan de NHL, aan het bedrijf MG-Electronics en aan de organisatie van de ‘DONG Energy Solar Challenge’. In de middag, rond 15.00 uur, geeft een aantal zonneracers een demonstratie in het water bij de Prinsentuin in Leeuwarden. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Duurzame energie in Friesland
Duurzame mobiliteit, zoals elektrisch rijden en varen op zonne-energie, is een belangrijk speerpunt van NHL Hogeschool, de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân. Er is in Friesland veel kennis op het gebied van duurzame energie. Deze kennis kan het Chinese team helpen bij het bouwen van de boot.
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven