Ga naar hoofdinhoud

Negen slimme elektriciteitsnetten in Nederland

Met slimme netten besparen consumenten energie en krijgt duurzame energie meer ruimte. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft negen plaatsen in Nederland aangewezen waar slimme elektriciteitsnetten komen. Volgens de minister is dit een belangrijke stap op weg naar de aanleg van een slim net in heel Nederland zodat we slimmer en zuiniger omgaan met energie.

In de volgende negen proeftuinen, verspreid over heel Nederland, zullen slimme netten in verschillende omgevingen worden beproefd:

  • Delft: op de campus van de TU Delft wordt een intelligent lage temperatuur warmte/koudenet aangelegd;
  • Den Haag: in een gebouw met 300 appartementen worden warmtepompen, wasmachines en koelkasten slim aangestuurd;
  • Deventer: op een nieuw bedrijventerrein wordt de warmte/koude- en elektriciteitsvoorziening voor alle bedrijven geïntegreerd;
  • Groningen: het bestaande slimme energienetwerk in Hoogkerk wordt verder ontwikkeld en uitgebreid naar 50 woningen;
  • Haarlemmermeer: in glastuinbouwgebied PrimAviera wordt een gelijkstroomnet aangelegd met gebruik van wind- en zonne-energie;
  • Heerhugowaard, Gorinchem, Goes: energiediensten in meerdere woonwijken en bedrijven worden gekoppeld aan duurzame energievoorzieningen zoals zonnecellen en windturbines;
  • Rotterdam: de wijk Heijplaat test verschillende toepassingen van slimme netten bij 150 woningen;
  • Texel: bij 300 huishoudens wordt een energiesysteem getest dat eigen vraag en aanbod op elkaar afstemt;
  • Zwolle: de nieuwbouwlocatie Muziekwijk met 266 woningen krijgt een slim net met zonnepanelen en laadpunten voor elektrische auto’s.

Meer inzicht
Door de proeftuinen wordt duidelijk hoe mensen en bedrijven reageren op de nieuwe mogelijkheden. De overheid kan dan beter bepalen wat er technisch moet gebeuren, en of er regels moeten worden aangepast. Het geeft ook inzicht in de toepassingen voor slimme meters en oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s.

Mogelijk volgen op korte termijn nog enkele proeftuinen. Momenteel bekijkt AgentschapNL naar de toekenning van de precieze subsidiebedragen, dit zal tussen de 250.000 en 4.000.000 euro zijn.

Tweerichtingsverkeer in slimme netten
Door de toepassing van ICT is tweerichtingsverkeer in slimme netten mogelijk. Daardoor kan een overschot aan kleinschalig opgewekte stroom, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak, makkelijker worden teruggeleverd aan het net. Met slimme netten kan de consument ook makkelijker elektrische apparaten laten draaien op momenten dat de energieprijs laag is.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven