Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse industrie ervaart tekort aan technici

Ruim de helft van de Nederlandse industrie ervaart het tekort aan geschoolde technici. Waar 51,6 procent op dit moment het tekort al voelt, verwacht nog eens 36,5 procent dit in de toekomst. Het scenario waarin bedrijven te weinig geschoolde technici kunnen werven komt steeds dichterbij. Slechts 11,9 procent van de bedrijven verwacht hier geen last van te krijgen. Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek van ROVC, onder ruim 460 industriële bedrijven.

Wanneer de conjunctuur op dit niveau blijft, is de verwachting dat het tekort aan gekwalificeerde technici in 2014 oploopt tot 63.000. Voor elk procent die de economie sneller groeit dan nu, stijgt dit tekort nog eens extra met 13.000.

Oorzaken
Op kwantitatief gebied komt het tekort doordat er te weinig schoolverlaters zijn binnen de techniek en er een te hoge uitstroom is door onder andere vergrijzing. Daarnaast is de belangrijkste kwalitatieve reden dat er steeds meer behoefte is aan multi-inzetbaarheid van technici.

Het Nederlandse regulier onderwijs is heel specialistisch en leidt mensen op binnen een specifiek technisch vakgebied, zoals werktuigbouwkunde of elektrotechniek. Dit terwijl er steeds meer behoefte is aan breed opgeleide technici.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven