Ga naar hoofdinhoud

Nederland klaar voor technische soapserie

“Nederland moet een heldere filosofie hebben om techniek te integreren in het basis-onderwijs.” Dit stelde Jeroen van der Veer, voorzitter van Platform Bèta Techniek en voormalig CEO van Konink-lijke Shell Nederland, tijdens het openingsdebat van de vakbeurs Maintenance Next 2011 in Ahoy Rotterdam.

In de discussie stond het onderhouden van de onderhoudssector zelf centraal. Onderhoud vindt tegenwoordig vooral preventief plaats waardoor het effect ervan minder goed zichtbaar is dan vroeger.

Tijdens het debat werd onder meer gediscussieerd over de wijze waarop jongeren gemo-tiveerd moeten worden om het vak techniek te kiezen. De conclusie was dat onderhoudstechnologie beter zichtbaar gemaakt moet worden, bijvoorbeeld met een soapserie op televisie.

Volgens Renée Bergkamp, directeur-generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, is het belangrijk om de maatschappelijke resultaten van onderhoud te benadrukken zoals minder CO2-uitstoot en het voorkomen van ongelukken.

Van der Veer gaf aan dat er op het gebied van veiligheid ‘zero tolerance’ zou moeten zijn, wat resulteert in miljoenen uren werken zonder incidenten. Op deze prestatie de mogen mensen uit het vak trots zijn en dat zou door de sector veel meer uitgedragen mogen worden.

Sexy maken
Tijdens het openingsdebat werd gesproken over het ‘meer sexy maken’ van het onderhoudsvak. “Bedrijven moeten hun poorten openstellen voor publiek. Verder mag de terminologie wel eens worden aangepast aan het tijdsbeeld. Maintenance spreekt meer tot de verbeelding dan onderhoud”, aldus Martin van Pernis, president van Kivi Niria en voormalig CEO van Siemens Nederland.

Eén van de toehoorders tijdens het debat opperde dat het maken van een technische soapserie wellicht dé manier is om jonge mensen in razend tempo de mooie kanten van het technische vak te laten zien.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven