Ga naar hoofdinhoud

Nationale norm dieselkwaliteit aangescherpt

NEN heeft bekendgemaakt dat de nationale norm voor de eisen van de winterkwaliteit van dieselbrandstof is gewijzigd. NEN-EN 590 bevat nu strengere eisen voor diesel aan de pomp in de winter. Hoewel sommige brandstofleveranciers al enkele jaren een strengere winterkwaliteit aanhielden, is nu ook de norm voor de Nederlandse markt verbeterd.

NEN-EN-590 is de norm voor aanbieders van diesel en voor hen die biodiesel mengen De Europese norm voor de kwaliteit van dieselbrandstof (EN 590) laat landen een keus welke klimaatklasse men in welke periode van het jaar hanteert. Dat is logisch gezien de verschillende klimaten die in Europa heersen.

In de Nederlandse NEN-normcommissie is besloten om voor de Nederlandse markt van klasse E naar klasse F over te stappen. Dit betekent dat de CFPP waarde van de dieselbrandstof aan de pomp in de periode december tot en met februari verscherpt wordt van max. -15 ˚C naar max. -20 ˚C.

Het Cold filter plugging point (CFPP) is de laagste temperatuur, uitgedrukt in °C, waarbij een bepaalde hoeveelheid dieselbrandstof nog door een gestandaardiseerd filter gaat gedurende een bepaalde tijd wanneer deze onder bepaalde condities wordt afgekoeld.

Minder problemen
Bij diesel op de huidige norm kan een auto met dieselmotor te maken krijgen met slecht of niet meer starten, zeker in perioden van aanhoudende vorst. Dat is het gevolg van vorming en afzetting van paraffinedeeltjes op het filter bij winterse omstandigheden, waardoor de brandstoftoevoer naar de motor kan worden geblokkeerd.

De gewijzigde norm legt een verbeterde winterkwaliteit van dieselbrandstof vast. Zo worden problemen met dieselmotoren voorkomen en krijgen automobilisten meer zekerheid als ze in de winter de weg op gaan. De wijziging is reeds van kracht voor de komende winter 2012-2013.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven